Hírek

Viharkárok a napelemes rendszerekben 2024. január. 11. 11:44

A viharkárok a napelemes rendszerek kárstatisztikájában külföldi adatok alapján 20% körüli értékkel szerepelnek. A károk felszámolásában résztvevő tűzoltók azzal szembesülnek, hogy a napelemmodulokat és azok rögzítési rendszereit érinti különösen vihar. Mi a teendő károsodás esetén? Hogyan és hol lehet beavatkozni?

Tűzesetek 2023: alig volt füstérzékelő 2024. január. 10. 08:01

A tavalyi tűzesetek csupán 0,2%-ában volt füstérzékelő. A statisztikák rámutatnak: a Magyar Tűzoltó Szövetség tavaly végetért, füstérzékelőket népszerűsítő ismeretterjesztő kampánya időszerű volt, de bőven akad még tennivaló.

Vörös kód – felhívás a hideg időjárás kapcsán 2024. január. 08. 23:00

Dobson Tibor tű. vőrgy. felhívását tesszük közzé az előrejelzett hideg időjárás kapcsán.

Napelemes rendszerek tűzeseti lekapcsolása 2023. december. 29. 11:41

Napelemes rendszert érintő tűz esetén a biztonságos beavatkozás feltétele a rendszerek ún. AC- és DC-oldali lekapcsolása. Milyen módok vannak erre? Mit érdemes tudni az ilyen rendszerekről? Újabb RSS-bejegyzésünk következik.

Napelemes rendszerek – Mitől égnek? 2023. december. 23. 15:22

A fotovoltaikus rendszerek tűzeset előtti, közbeni és utáni állapota, viselkedésük elemzése jelenti a tűzoltási feladatokhoz szükséges ismeretek egy jelentős részét. A telepítésben előttünk járó országok kutatási és tűzeseti tapasztalatai sokat segíthetnek nekünk a gyermekbetegségek elkerülésében.

Napelemes rendszertípusok 2023. december. 15. 06:14

A beavatkozó tűzoltónak, mint általában, itt is ismerni kell a napelemes rendszereket a biztonságos beavatkozáshoz. A méret és elhelyezés már távolról jól látható, de a működés módja is fontos kiindulópont a beavatkozás szempontjából. A működés módja alapján három napelemes rendszertípust különböztethetünk meg.

Beszámoló a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság ülésén 2023. december. 13. 08:30

Jelentős esemény az MTSZ életében: az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága 2023. december 12-i ülésén Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, elnök beszámolt a Magyar Tűzoltó Szövetség tevékenységéről és javaslatokat tett a jövőbeni feladatokra.