Hírek

Elektromos autók akkumulátorainak oltása – Új oltórendszer 2022. november. 28. 11:58

Az elektromos autók nagyfeszültségű akkumulátorai feladják a leckét a tűzoltóknak. Az akkumulátorcellák hűtésére úgy tűnt a járművek konténerekbe helyezése az egyik megoldás. A Rosenbauer közben egy új, elektromos autók hajtására használt akkumulátorok oltását elvégző oltórendszerrel jelentkezett, amellyel csírájában fojtható el az elektromos autókra jellemző láncreakció-szerű égés.

Tűzoltás parkolóházban, mélygarázsban – oltás és vontatás 2022. november. 28. 11:55

Milyen új kihívások érik a tűzoltóságot a többszintes parkolóházakban és mélygarázsokban égő autók esetén? Gyorsan bejutni, eloltani a járművet. Ha elektromos autó ég, akkor kivontatni, majd hűteni az akkumulátort. Hogyan lehet ezt a négy feladatot egyben megoldani? A hannoveri repülőtér tűzoltóság megbízása alapján egy speciális többszintes parkolóházi tűzoltó jármű készült. Igazi kettő az egyben tűzoltójárművet fejlesztettek ki, amely annak hiányában is jó útmutatóul szolgál.

Műszaki mentés és tűzoltás elektromos személygépkocsiknál 2022. november. 28. 11:52

Egyszerű sémákban haladjunk végig a folyamaton! Milyen veszélyek adódhatnak egy baleseti / tűzeseti helyszínen? Elsőként az általános, személygépjárművekre vonatkozó taktikai mentési szabályokat kell betartani. Hibrid és teljesen elektromos személygépjárművek esetén – az akkumulátorokban lezajló reakciók miatt – speciális szabályok betartására van szükség. Melyek a legfontosabbak?

Multifunkcionális tűzoltó utánfutó – tűzoltó svájci bicska 2022. november. 28. 11:50

Az elektromos járművek oltása nagy oltóvízszükséglete és járulékos veszélyei miatt egyértelműen tűzoltói beavatkozást igényel. Erre készült a Müller Safety Trailer, amely elektromos járművek oltására, szállítására, oltóvízzel feltölthető puffertartály, és klasszikus utánfutó egyben: egy igazi tűzoltó svájci bicska, amely számos területen ígér jó megoldást.

Mitől gyulladhat meg a lítiumion-akkumulátor? 2022. november. 28. 11:46

A tapasztalatok szerint a járműakkumulátorok eddigi ismert füstölései, tűzesetei valamilyen sérülés (ütközés, leejtés), rendellenes töltési folyamat illetve külső tűz hatásaként következtek be.

Mit tegyünk az elektromos autókkal tűzoltás után? 2022. november. 28. 11:44

A tűzoltóság célja a garázsokban vagy az utakon keletkezett tűz oltásával a tűzveszély megszüntetése, közben fel kell mérni és ellenőrizni kell a különféle hajtóanyagok (benzin / dízel, folyékony vagy földgáz, hibrid, teljesen elektromos, hidrogén) veszélyeit. Ha eloltottuk a tüzet, akkor jön az újabb feladat: dönteni az eltávolítás és az ártalmatlanítás kérdésében.

Minden hibrid autó zöld rendszámmal rendelkezik? 2022. november. 28. 11:39

Sok esetben arra gondolunk, hogy a hibrid és az elektromos autók beazonosítása egyszerű: ezeket a járműveket a zöld rendszám alapján be lehet azonosítani. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű! Nézzük, melyik autó kaphat zöld rendszámot.

Tűzoltó takaró – egy új lehetőség a gépjárműtüzek oltására 2022. november. 25. 16:15

Egy teljes terjedelmében égő személygépkocsi tüzének oltásához a gyakorlatban tesztelték, egy új fejlesztés eredményeként született 5x5 méteres, Bridgehill gyártmányú oltótakarót. Ez nagyon hatékonyan segítheti a gépjárművek tűzoltását, különösen garázsokban, mélygarázsokban jelentősen megakadályozza a hő- és füstképződést.