Hírek

Litíum-ion elemek és akkumulátorok: Milyen készülékeket használhatunk az oltáshoz? 2022. november. 25. 15:45

Az elsődleges oltáshoz szükséges tűzoltó készülékek, fali tűzcsapok alapvetően rendelkezésre állnak. Ennek ellenére a hazai tűzoltó készülékek döntő többsége porral oltó, azok pedig nem alkalmasak a hőmérséklet csökkentésén alapuló oltásra. Mit alkalmazhatunk?

Mi a teendő az elektromos autók égése után mélygarázsokban? 2022. november. 25. 15:37

Az elektromos járművek égése nem tér el jelentősen a hagyományos járművekétől. Ami különbözik elektromos autók akkumulátorcelláinak égésekor az a füstgáz összetétele, az abban előforduló hidrogén-fluorid és a foszforsav miatt. Mi a teendő a tűz után? Milyen veszélyeket rejtenek a korom- és füstgázok, valamint az oltóvízben lévő kémiai maradványok?

Mennyi víz kell egy elektromos autó oltásához? 2022. november. 25. 12:45

Nagyon fontos, a tűzoltás tervezése szempontjából, hogy mennyi oltóvízre van szükség a hatékony oltáshoz. Egy kaliforniai cég kísérletekkel kereste erre a választ. Összesen hat tesztet végeztek el: három esetben olyan helyre tették az akkumulátorokat, mint ahogyan a legtipikusabb hibrideknél van, három esetben pedig a tipikus elektromos autós helyre. Vagyis a hibrid és az elektromos autókra egyaránt adatot kaptak.

Melyek a lítium akkumulátorégés egyértelmű jelei? 2022. november. 25. 12:41

A járművek tűzeseteinél az esetek többségében normál tűzről beszélhetünk, amely nem terjed ki az akkumulátorra, hanem a kocsiszekrényt érinti. Amire ilyenkor ügyelni kell, hogy a tűzterjedése ne érje el az akkumulátort. Akkumulátor égésére ütközés, sérülés, túltöltés esetén számíthatunk.

Hogyan égnek a lítium akkumulátorok? 2022. november. 25. 12:38

Mi a különbség a lítium, mint fém és a lítium akkumulátorok égése között? Melyiknél milyen veszélyekre kell felkészülni? Elemek és akkumulátorok. Hogy épülnek fel? Mitől gyulladhatnak meg?

Lítium-ion akkumulátor tárolók oltása – Lehet vízzel is?! 2022. november. 25. 08:50

A lítium-ion akkumulátorok égési viselkedése jelentősen eltér a fémek égésétől, ugyanakkor a nagy teljesítményű és energiasűrűségű akkumulátorok kiterjedt tüzénél már magas hőmérsékletek is előállhatnak. A felhasznált elemek mennyisége pedig növekszik, s ezzel az új elemek tárolása, szállítása és az elhasználtak gyűjtése, tárolás, újrahasznosítása komoly tűzvédelmi kihívást jelent.

Hőfelszabadulás a lítium-ion akkumulátorokban 2022. november. 25. 08:44

A lítium-ion akkumulátorok nagy energiasűrűségűek. A pozitív tulajdonságaik azonban jellegzetes tűzveszélyt is okozhatnak.

Hogyan szállítsuk el az elektromos járműveket? 2022. november. 25. 08:38

Általános szabályként a sérült jármű mentést vagy tűzoltást követő elszállítása az üzemeltető feladata. Ebben a hagyományos járműveknél kialakult rutintól eltérően kell eljárni. Minden esetben a gyártói adatlapot vegyük figyelembe, de alapszabály, hogy az e-járművek kerekei nem mozoghatnak.