Hírek

Műszaki mentés és tűzoltás elektromos személygépkocsiknál 2022. november. 28. 11:52

Egyszerű sémákban haladjunk végig a folyamaton! Milyen veszélyek adódhatnak egy baleseti / tűzeseti helyszínen? Elsőként az általános, személygépjárművekre vonatkozó taktikai mentési szabályokat kell betartani. Hibrid és teljesen elektromos személygépjárművek esetén – az akkumulátorokban lezajló reakciók miatt – speciális szabályok betartására van szükség. Melyek a legfontosabbak?

Multifunkcionális tűzoltó utánfutó – tűzoltó svájci bicska 2022. november. 28. 11:50

Az elektromos járművek oltása nagy oltóvízszükséglete és járulékos veszélyei miatt egyértelműen tűzoltói beavatkozást igényel. Erre készült a Müller Safety Trailer, amely elektromos járművek oltására, szállítására, oltóvízzel feltölthető puffertartály, és klasszikus utánfutó egyben: egy igazi tűzoltó svájci bicska, amely számos területen ígér jó megoldást.

Mitől gyulladhat meg a lítiumion-akkumulátor? 2022. november. 28. 11:46

A tapasztalatok szerint a járműakkumulátorok eddigi ismert füstölései, tűzesetei valamilyen sérülés (ütközés, leejtés), rendellenes töltési folyamat illetve külső tűz hatásaként következtek be.

Mit tegyünk az elektromos autókkal tűzoltás után? 2022. november. 28. 11:44

A tűzoltóság célja a garázsokban vagy az utakon keletkezett tűz oltásával a tűzveszély megszüntetése, közben fel kell mérni és ellenőrizni kell a különféle hajtóanyagok (benzin / dízel, folyékony vagy földgáz, hibrid, teljesen elektromos, hidrogén) veszélyeit. Ha eloltottuk a tüzet, akkor jön az újabb feladat: dönteni az eltávolítás és az ártalmatlanítás kérdésében.

Minden hibrid autó zöld rendszámmal rendelkezik? 2022. november. 28. 11:39

Sok esetben arra gondolunk, hogy a hibrid és az elektromos autók beazonosítása egyszerű: ezeket a járműveket a zöld rendszám alapján be lehet azonosítani. Ám ez sajnos nem ilyen egyszerű! Nézzük, melyik autó kaphat zöld rendszámot.

Tűzoltó takaró – egy új lehetőség a gépjárműtüzek oltására 2022. november. 25. 16:15

Egy teljes terjedelmében égő személygépkocsi tüzének oltásához a gyakorlatban tesztelték, egy új fejlesztés eredményeként született 5x5 méteres, Bridgehill gyártmányú oltótakarót. Ez nagyon hatékonyan segítheti a gépjárművek tűzoltását, különösen garázsokban, mélygarázsokban jelentősen megakadályozza a hő- és füstképződést.

PyroBubbles - A, B, C, D és F osztályú tüzekre 2022. november. 25. 15:53

A német fejlesztésű szabadalmaztatott porózus, üreges üveggranulátumokat tartalmazó oltóanyag alternatívát ad a lítiumionakkumulátor-tüzek oltására. Minden tűzosztály tüzeinek oltására alkalmas minősítést kapott. Mint a kísérleteknél kiderült, ideális száraz oltóanyagként a tűzoltóvíz vagy oltóhab helyettesítésére.

Litíum-ion elemek és akkumulátorok: Milyen oltási módokat vehetünk számításba? 2022. november. 25. 15:49

Az oltás alapvetően a hőmérséklet csökkentésén, magyarul a hűtésen alapul, de a nagyobb járműveknél (buszok, teherautók) az égő akkumulátor eltávolítása is eredményes lehet a tűz továbbterjedésének megakadályozása érdekében, de ettől az akkumulátor tűz csak hűtéssel oltható el.