Hírek

Elektromos autóbusz tűzoltási tapasztalatai 2022. november. 25. 07:57

A leghatékonyabb oltóanyag a nagy mennyiségű víz, amely képes visszahűteni az akkumulátor cellákat a kritikus hőmérséklet alá, megakadályozva a cellák későbbi melegedési folyamatát. Az akkumulátorokat 500-600 °C-ról kell lehűteni és a folyamatot hőkamerával felügyelni. A tapasztalatok szerint hűtés nélkül az akkumulátor több óra elteltével ismét melegedni kezd.

Biztonság és az elektromos autó töltése otthon 2022. november. 25. 07:52

Töltő és töltő között óriási különbségek vannak. Használati szempontból az otthoni töltőket célállomás töltőknek, míg az utak mentén lévőket utazást segítő töltőknek is hívják. Mi a különbség a kettő között? Milyen veszélyekre kell felkészülnünk az otthoni töltőkkel kapcsolatban?

Napelemes rendszerek – veszélyek és védőintézkedések a beavatkozás során 2022. november. 24. 09:41

A napelemes rendszerekben vagy a napelemes rendszerekkel rendelkező épületekben keletkező tűz esetén a beavatkozó tűzoltóknak figyelembe kell venni az ebből eredő további veszélyeket, egyrészt a tűzoltókra, az emberekre és a környezetre. Milyen veszélyek léphetnek fel és milyen intézkedések javasolhatók?

Napelemek és a villamos energia – biztonság és beavatkozás 2022. november. 22. 08:34

A megújuló energiaforrások legelterjedtebb technológiái a napelemes rendszerek. Itt a szokásostól eltérően DC és AC feliratokat találhatunk. Mit jelentenek ezek? Miért fontos ez a tűzoltónak a beavatkozás során?

Napelemparkok – tűzoltási taktikák 2022. november. 21. 16:09

Egyre több napelemparkot találhatunk a környezetünkben, amelyek az általuk termelt villamos energiát rendszerint a közcélú villamosenergia-hálózatba táplálják be. Az itt keletkező tüzekre is fel kell készülni, így célszerű megismernünk a napelemparkok fő részeit és a beavatkozás legfontosabb szempontjai.

Tűz Csökölyön 2022. november. 20. 11:55

Egy garázsban ütött ki tűz szerda este Csökölyben, a helyi önkéntes tűzoltók vonultak.

Napelempanelek – Hogyan viselkednek tűz hatására? 2022. november. 18. 12:16

Hogyan viselkednek egy tűzeset hatására a napelempanelek? Mennyire képesek ellenállni a tűz hatásainak? Egy tartószerkezet alatti tűz esetén bekövetkezhet-e továbbterjedés a többi napelempanelre. Ezt vizsgálták a Mátrai Erőmű visontai telephelyén található napelem parkban. Milyen eredményekre jutottak?

Napelemes rendszertípusok – Milyen a működési módja? 2022. november. 17. 10:16

A beavatkozó tűzoltónak, mint általában, itt is ismerni kell a napelemes rendszereket a biztonságos beavatkozáshoz. A méret és elhelyezés már távolról jól látható, de a működés módja is fontos kiindulópont a beavatkozás szempontjából. A működés módja alapján három napelemes rendszer típust különböztethetünk meg.