Hírek

Napelemek a tetőn – a rendszer fő részei és tűzveszélye 2022. november. 16. 14:44

A napelemes rendszerek, költséghatékonyak és függetleníthetik a felhasználót az energia árának változásaitól, ezért egyre inkább terjednek. Ugyanakkor, mint minden elektromos rendszer bizonyos veszélyekkel is jár.

Napelemes rendszerek tűzoltása – szabályok és taktikák 2022. november. 16. 12:29

A napelemes rendszerek egyre növekvő térnyerése kikényszerítette a tűzoltói beavatkozások újragondolását. Az azonosságok mellett jelentős eltérések vannak a napelem parkok, mint elektromos erőművek, valamint az épületek és létesítmények egyre változatosabb alternatív energiaellátása között.

Beavatkozási szabályok – amikor a működő fotovoltaikus rendszert üzemen kívül kell helyezni 2022. november. 16. 12:23

Szélvihar, árvíz alatt, után a napelemek üzemszerűen áramot termelnek, a tartószerkezetek törnek, deformálódnak miközben az egész rendszer áram alatt van. Az általánostól eltérő megoldásokat alkalmazhatunk csak.

Beavatkozás előkészítése és a felderítés folyamata napelemes rendszereknél 2022. november. 16. 12:19

A külföldi (svájci, német, osztrák) szakirodalomban a felderítés során 12-13 pontba foglalják a felderítendő, a tűzoltóság számára releváns információkat. Ennek nyomán a 13 felderítendő téma kérdéseit foglaltuk össze, majd a beavatkozás során a folyamatos felderítés kérdéseit vesszük sorra.

A fotovoltaikus rendszerek üzemállapotai és a szükséges intézkedések 2022. november. 16. 12:12

A beavatkozás előtt fontos felderíteni, milyen módon üzemel a napelemes rendszer, amely napszaktól és felhasználási módtól függően különböző veszélyeket rejt magában.

Beavatkozási módszertan: Renault Zoe 2022. november. 07. 11:48

A Rescue Security & Safety VI. ütemének keretében az eddigi általános módszertani útmutatók mellett most ismét egy konkrét gépjárműtípussal kapcsolatos beavatkozási útmutatót teszünk közzé: ez pedig a 2013-tól gyártott elektromos kisautó, a Renault Zoe.

Beavatkozási módszertan: Audi A3 e-tron 2022. november. 04. 13:46

A Rescue Security & Safety VI. ütemének keretében az eddigi általános módszertani útmutatók mellett most ismét egy konkrét gépjárműtípussal kapcsolatos beavatkozási útmutatót teszünk közzé: ez pedig az Audi A3 2014–2020 között gyártott plug-in hibrid verziója.

Beavatkozási módszertan: Hyundai Kona hibrid 2022. november. 02. 09:50

A Rescue Security & Safety VI. ütemének keretében az eddigi általános módszertani útmutatók mellett most ismét egy konkrét gépjárműtípussal kapcsolatos beavatkozási útmutatót teszünk közzé: ez pedig a Hyundai Kona 2019-től gyártott hibrid gépjármű.