Rólunk


A Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség 1899. szeptember 3-án alakult meg Csurgón, 14 alapító tűzoltó testülettel, amelynek díszelnökévé Maár Gyula vármegyei alispánt, elnökévé Reményi Samut választották meg. Addigra már valóságos „alapítási lázon” volt túl a megye: az első önkéntes tűzoltóegyesület megalakulása (Csurgón) ugyanis 1874-re tehető, 1899-ig pedig számos város követte a példáját. 

A megalakulásokról több történeti áttekintő munka is megemlékezik; a Százéves szövetség (Nagy Jenő, 1999), a Tabi Önkéntes Tűzoltóság 125 éve (Heizler Zoltán, 2012)

A szövetség a történelem viharai után ünnepélyes keretek között 1993-ban alakult meg a Somogy Megyei Tűzoltószövetség, amely – a jelenlegi alapszabály szerint is – a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség jogutódjának tekinti magát, így szép múltra tekinthet vissza. A ’93-as alapítás során közel 120 jogi személy – többek között önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek – képezték a tagságot, akik elnökké Farkas István tabi polgármestert választották meg.

A szövetség jelenlegi elnökét, Heizler György ny. tű. ezredest, a Somogy Megyei Katasztrófavédelm Igazgatóság korábbi igazgatóját a 2013. március 22-én tartott tisztújításon választotta meg a küldöttgyűlés. 

A szövetség zászlaja

A zászló kapcsán két kerek évfordulót érdemes megemlítenünk: az eredeti (10 év) és a másolat elkészültének időpontját (100 év). A szövetség ugyanis megalakulása után egy évtizeddel, 1909-ben készíttette el bonyolult hímzésű, rendkívül látványos jelképét, amelyet 1909. május 23-án 10 órakor, a megye székhelyén, a kaposvári Honvéd téren avattak fel. Ez a zászló ma a Vörsi Tűzoltómúzeumban tekinthető meg. A másolatot a Somogy Megyei Tűzoltószövetség a megalakulás 100. jubileumának alkalmából készíttette el – ez jelenleg a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácstermében található meg.


Munka, megosztásban

A vármegyei tűzoltószövetség elnöksége a 2024-es tisztújítás után az egyéni felelősségre építve alakította ki munkarendjét. Mindenki egy-egy területért felelős, az alábbiak szerint:

  • Mencseli Imre elnök – az általános elnöki feladatok mellett a külső kapcsolatok, az érdekképviseletek és a hivatásosok irányában dolgozik.
  • Fülöp László alelnök – az alelnöki munka mellett a szervezeti ügyekkel és a belső szabályozással foglalkozik.
  • Komári József – Marcali járás önkéntes egyesületeinek felelőse.
  • Csalos István – Nagyatád járás önkéntes egyesületeinek felelőse.
  • Pavlovics László – Csurgó és Barcs járás önkéntes egyesületeinek valamint a versenyek és a szakmai továbbképzések felelőse.
  • Varga György –  Siófok és Tab járás önkéntes egyesületeinek, valamint pályázatok felelőse.
  • Bodó László – Kaposvár járás önkéntes egyesületeinek és a technikai-műszaki fejlesztés és a mentőszervezetek felelőse.
  • Horváth Tamás – a rendezvények szervezésének felelőse.
  • Csonták András – az önkormányzati tűzoltóságok az utánpótlás és ifjúságnevelés felelőse.