Hírek

Napelempanelek – Hogyan viselkednek tűz hatására? 2022. november. 18. 12:16

Hogyan viselkednek egy tűzeset hatására a napelempanelek? Mennyire képesek ellenállni a tűz hatásainak? Egy tartószerkezet alatti tűz esetén bekövetkezhet-e továbbterjedés a többi napelempanelre. Ezt vizsgálták a Mátrai Erőmű visontai telephelyén található napelem parkban. Milyen eredményekre jutottak?

Napelemes rendszertípusok – Milyen a működési módja? 2022. november. 17. 10:16

A beavatkozó tűzoltónak, mint általában, itt is ismerni kell a napelemes rendszereket a biztonságos beavatkozáshoz. A méret és elhelyezés már távolról jól látható, de a működés módja is fontos kiindulópont a beavatkozás szempontjából. A működés módja alapján három napelemes rendszer típust különböztethetünk meg.

Mi történik a napelempanel takarásakor?  2022. november. 17. 10:12

Hogyan viselkednek egy tűzeset hatására a napelempanelek? Ezt vizsgálták a Mátrai Erőmű visontai telephelyén található napelemparkban. Az egyik kérdés: ha letakarjuk a napelempaneleket, akkor megszűnik az áramtermelés? Mekkora lesz a feszültség? Biztonságos lesz a beavatkozás? Különböző takarási lehetőségeink vizsgálata során figyelemre méltó eredményeket mutattak k

Lehetséges biztonsági funkciók a napelemes rendszereken 2022. november. 17. 10:07

Ma már számos biztonsági funkció van a napelemes rendszerek gyors lekapcsolására a hőmérséklet emelkedés figyelésére.  Ezek meglétét minden esetben a beavatkozás megkezdésekor fel kell deríteni. Ha nem tudjuk hitelt érdemlően megállapítani azok meglétét és működését, akkor úgy kell eljárni, mintha nem lennének.

Napelemek a tetőn – a rendszer fő részei és tűzveszélye 2022. november. 16. 14:44

A napelemes rendszerek, költséghatékonyak és függetleníthetik a felhasználót az energia árának változásaitól, ezért egyre inkább terjednek. Ugyanakkor, mint minden elektromos rendszer bizonyos veszélyekkel is jár.

Napelemes rendszerek tűzoltása – szabályok és taktikák 2022. november. 16. 12:29

A napelemes rendszerek egyre növekvő térnyerése kikényszerítette a tűzoltói beavatkozások újragondolását. Az azonosságok mellett jelentős eltérések vannak a napelem parkok, mint elektromos erőművek, valamint az épületek és létesítmények egyre változatosabb alternatív energiaellátása között.

Beavatkozási szabályok – amikor a működő fotovoltaikus rendszert üzemen kívül kell helyezni 2022. november. 16. 12:23

Szélvihar, árvíz alatt, után a napelemek üzemszerűen áramot termelnek, a tartószerkezetek törnek, deformálódnak miközben az egész rendszer áram alatt van. Az általánostól eltérő megoldásokat alkalmazhatunk csak.

Beavatkozás előkészítése és a felderítés folyamata napelemes rendszereknél 2022. november. 16. 12:19

A külföldi (svájci, német, osztrák) szakirodalomban a felderítés során 12-13 pontba foglalják a felderítendő, a tűzoltóság számára releváns információkat. Ennek nyomán a 13 felderítendő téma kérdéseit foglaltuk össze, majd a beavatkozás során a folyamatos felderítés kérdéseit vesszük sorra.