Napelemes rendszerek tűzeseti lekapcsolása 2023. december. 09. 14:14

Napelemes rendszert érintő tűz esetén a biztonságos beavatkozás feltétele a rendszerek ún. AC- és DC-oldali lekapcsolása. Milyen módok vannak erre? Mit érdemes tudni az ilyen rendszerekről? Újabb RSS-bejegyzésünk következik.

Napelemes rendszerek – Mitől égnek? 2023. december. 06. 14:12

A fotovoltaikus rendszerek tűzeset előtti, közbeni és utáni állapota, viselkedésük elemzése jelenti a tűzoltási feladatokhoz szükséges ismeretek egy jelentős részét. A telepítésben előttünk járó országok kutatási és tűzeseti tapasztalatai sokat segíthetnek nekünk a gyermekbetegségek elkerülésében.

Parancsnoki továbbképzés 2023. december. 06. 09:03

A Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség immár hagyományosan 2023. november 24-25-én, Igalban 62 fő részvételével tartotta az éves parancsnoki továbbképzését. Az aktuális kérdések megvitatása mellett a felkészülést támogató előadásokra és a kötetlen beszélgetésekre is volt idő.

Napelemek és a villamos energia – biztonság és beavatkozás 2023. november. 30. 14:08

A megújuló energiaforrások legelterjedtebb technológiái a napelemes rendszerek. Itt a szokásostól eltérően DC és AC feliratokat találhatunk. Mit jelentenek ezek? Miért fontos ez a tűzoltónak a beavatkozás során?

Pályázati lehetőség önkéntes tűzoltó egyesületek számára 2023. november. 20. 09:56

Hamarosan megjelenik a Magyar Falu Program keretében az „Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések” című pályázat. Ajánljuk az önkéntes tűzoltó egyesületek figyelmébe is, hiszen bizonyos esetekben lehetőség nyílhat a pályázatra – különös tekintettel a III. fejezetben található, önkormányzati tulajdonú épület fejlesztése témájú rész esetén.

Több, mint 200 millió az önkéntes tűzoltó egyesületeknek 2023. november. 13. 09:44

Megjelentek a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében meghirdetett kiírások eredményei – 75 tűzoltó egyesület összesen több, mint 200 millió forintot nyert.

Napelemes rendszertípusok 2023. november. 09. 09:30

A beavatkozó tűzoltónak, mint általában, itt is ismerni kell a napelemes rendszereket a biztonságos beavatkozáshoz. A méret és elhelyezés már távolról jól látható, de a működés módja is fontos kiindulópont a beavatkozás szempontjából. A működés módja alapján három napelemes rendszertípust különböztethetünk meg.

Országos tűzoltó lépcsőfutó-bajnokság az önkéntes somogyi tűzoltók sikerével 2023. november. 08. 09:12

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 28-án új helyszínen, a MOL Campusban tartotta meg hagyományos lépcsőfutó-bajnokságát. Az idén 21. alkalommal megrendezett versenyről is éremmel tértek haza a somogyi önkéntes tűzoltók.