RSS V. (2021): Tudástár a biológiai veszélyforrásokról

2021-09-07 08:55:29

A Rescue Security & Safety projektsorozat ötödik, 2021-es ütemében ismét tudáscsomag készült önkéntes tűzoltók számára, amely ezúttal a biológiai veszélyforrásokra – köztük természetesen a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókra – fókuszál. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával elkészült tudásanyag szabadon letölthető.

Az anyagok az egyszerűség kedvéért PDF illetve PowerPoint formátumban tölthetők le. A RSS V. (2021) keretén belül feldolgozott biológiai veszélyforrások témakörében az alábbi anyagok elérhetők.

COVID-specifikus tájékoztató anyagok

A Rescue Security & Safety projektek kapcsán többször fókuszáltunk biológiai veszélyforrások elleni hatékony védekezésre, különös tekintettel azokra a gyakorlati információkra, amelyek a tűzoltókat bevetés közben érinthetik. A 2019-ben Kínában azonosított új koronavírussal (SARSCOV-2), amely időközben világméretű problémává nőtte ki magát, olyan biológiai veszélyforráshoz érkeztünk el, amely tulajdonképpen a tűzoltóktól is hasonló óvintézkedéseket követel meg, mint a civilektől. A biológiai veszélyforrásokat tárgyaló útmutató-sorozatunkban rövid áttekintésben vesszük át a legfontosabbakat, az alapoktól kezdve egészen a gyakorlati tudnivalókig. Az anyagok önkéntes tűzoltók számára íródtak, de sok aspektusban vannak átfedések a „civil” teendőkkel (pl. személyi higiénia, maszkviselés stb.).

COVID 1: áttekintés
COVID 2: kézmosás
COVID 3: Légzésvédelem
COVID 4: Higiéniai ajánlások tűzoltóknak bevetésekhez
COVID 5: Tünetek

COVID-specifikus PowerPoint prezentációk

A prezentációk célja, hogy egy koronavírussal kapcsolatos információs előadás alapjául, hátteréül szolgáljanak. A részletes tudnivalókat a pdf anyagok tartalmazzák, így a PowerPoint prezentációkat célszerű azokkal együtt felhasználni egy előadás felépítésére.

COVID: A fertőtlenítés szerepe a koronavírus-járvány során (ppt)
COVID: az egyéni higiénia fontossága a koronavírus-járvány során (ppt)
COVID: Útmutató beavatkozóknak

Biológiai veszélyforrások általában

Mivel a RSS V. üteme a biológiai veszélyforrásokra fókuszál, a koronavírus-járvány mellett ilyen tájékoztató anyagok is készültek a projekt keretein belül. Az egyes anyagok letöltéséhez kattintson a linkre! Az anyagok pdf formátumban tölthetők le.

A füst veszélyei
A klórgáz veszélyei
A rák kockázata a tűzoltó körében
A szén-monoxid veszélyei