Hírek


Új önállóan beavatkozó egyesület

2019-03-11 10:15:31

A Somogy megyei Igal Tűzoltó és Polgárőr Egyesülete elszántságának köszönhetően megszerezte az önálló beavatkozásra feljogosító minősítést. Az igazolást ünnepélyes keretek között, március 7-én vehették át.

Igal Kaposvártól mintegy huszonöt, Siófoktól pedig több mint ötven kilométerre fekszik, így a környékbeliek számára óriási jelentőséggel bír, hogy az elsődleges tűzoltói beavatkozás megkezdésének ideje jelentősen lerövidül. A településen működő egyesület egyre növekvő létszámmal, 1981 óta végzi önkéntes tevékenységét.

A mindenkori vezetőség nagy hangsúlyt fektetet az utánpótlás nevelésére, ennek köszönhetően évről évre gyarapszik a tűzoltóversenyeken szerzett elismerő oklevelekből és díjakból álló gyűjtemény.

Az egyesület évente tizenöt-húsz káresemény – főként tűzesetek – felszámolásában működik közre, de részt vettek a 2013-as dunai árvíz, valamint a tavaly júliusi siófoki szélvihar utáni helyreállítási munkálatokban is. A tagság idén eddig tíz tűzesetnél avatkozott be, március elsejétől pedig önállóan – főként szabadtéri tüzek és viharkárok felszámolását –, a hivatásos egységek nélkül is végezhetik.

Az egyesületnek a mentő tűzvédelmen túl fontos Igal város közbiztonságának javítása, ezért a polgárőri tevékenységgel bővítette a sajátját. Jelenleg egy 1993-as évjáratú Mercedes 1000-es tűzoltóautó és egy terepjáró képességű műszaki mentő, valamint egy 1967-ben gyártott Steyr 680-as tartalékszer segíti az egyesület munkáját. Járműveik kétszerállásos, fűthető szertárban várják a riasztást, az épületet a rendszerváltás után, az 1990-es évek elején építették.

A 42 fős tagságból hárman tűzoltás vezetésére jogosultak, és tizenketten vállalták az önálló beavatkozói feladatokat is. Az egyesület minden olyan alapfelszereléssel rendelkezik, amely az önálló tűzoltási, műszaki mentési tevékenység ellátásához szükséges. Az egyesület a riasztást követően 15 percen belül megkezdi a vonulást, így az elsődleges tűzoltói beavatkozás lerövidül. Az önkéntesek a vállalt településeken – Igal, Bonnya, Fiad, Kisbárapáti, Kazsok, Ráksi – összesen 3050 helyi lakos mentő tűzvédelmét látják el.

Fotó: Somogy MKI


Kapcsolódó képek:

Vissza