Hírek


Önkéntes és hivatásos tűzoltóparancsnokok eszmecseréje Igalban

2018-11-26 09:35:11

Konferenciát szervezett a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség a megye önkéntes tűzoltóparancsnokainak Igalban, november 23-án.

Házigazdaként Obbás Gyula polgármester üdvözölte a tűzoltóparancsnokokat Igalban. A szakmai továbbképzés résztvevőit Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntötte, majd a tanácskozást a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a 35 település önkéntes tűzoltó egyesületének vezetőjéhez szólva úgy fogalmazott: egy káreset helyszínére elsőként érkezőként nagy felelősség hárul rájuk, amely a beavatkozás kimenetelére is nagy hatással lehet. Az igazgató megköszönte a „hadra fogható” közösségek munkáját.

Tekintve, hogy az önkéntesek tevékenységének ellátáshoz évről-évre nagyobb támogatási keret nyújt segítséget pályázati úton, ezért Nagy-Balogh Zsuzsanna tűzoltó őrnagy részletesen tájékoztatta a parancsnokokat azok feltételeiről. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztályának vezetője arról is beszélt, hogyan nyújthatják be pályázatukat az egyesületek, mi a finanszírozás módja, valamint szólt a pályázatok elszámolásáról és az adminisztratív feladatokról.

A 2018-as pályázatok eredményéről és tapasztalatairól Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő tájékoztatta a hallgatóságot. Gaál Attila tűzoltó alezredes, a megyei főügyeleti osztályvezető  a rádióforgalmazásról, a jelentési kötelezettségekről tartott előadást. Tekintve, hogy egyre több elektromos és hibrid járművel találkozhatnak az önkéntesek is a közutakon, saját településükön történt baleset esetén előbb érkezhetnek a helyszínre, mint a hivatások, így fontos volt a járművekkel kapcsolatos beavatkozás szabályairól is szót ejteni a tanácskozáson.

Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy

Tudósítás: SMKVI


Kapcsolódó képek:

Vissza