Koszorúzás Szent Flórián szobránál

2017-05-04 12:23:22

Szent Flórián, a tűzoltók és a kéményseprők példaképének tekintett egyszerű katona a tűz ellen küzdő emberek jelképévé vált emberségéért, másokért való tenni akarásáért. Immár hagyományosan május 3-án Toponáron helyeztünk koszorút védőszentünk szobránál.

Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Flóriánnak, a "tűz katonájának" kultuszát. Tűzoltó elődeink védőszentjükként tisztelték, díszünnepként ülték meg május 4-ét Flórián napját, s a tűzoltók ma is a személye előtti főhajtással tisztelegnek alakjának.

Kolozsi Sándor tűzoltó főhadnagy ünnepi beszédében kifejtette: a tűzoltók békeidőben is állandóan harcoló alakulatként segítik a bajbajutottakat, elhárítják a veszélyt, ápolják Szent Flórián eszmeiségét. Ők azok, akik elsőként szállnak szembe a tűzzel, a vízzel, a természeti erőkkel. Sokmilliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg, amelyet a kívülállók igen gyorsan elfelejtenek, mert egy eloltott tűz, egy megmentett emberélet csak napi hír a médiában.

Szent Flórián napján Kolozsi Sándor megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik már nem lehetnek közöttünk.

• A „tűz katonájának” szobránál fejet hajtottak és elhelyezték a tiszteletadás koszorúit
  • a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság,
  • a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség,
  • a Kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség
  • a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,
  • a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület,
  • a Tűzoltó Nyugdíjas Klub,
  • a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ Kéményseprőipari Szervének Somogy Megyei Ellátási Csoportja,
  • a Somogy Kéményseprő-Mester Kft vezetői és
  • a Festetics Karolina Művészeti Bázisóvoda képviselői.