Hírek


Ünnepi beszéd a 150 éves a Csurgói Tűzoltó Egyesület tiszteletére

2024-05-08 11:17:41

Csurgón szinte minden sarkon szembejön velünk a történelem. Csokonai, az első iskola, a könyvtár, a park emlékei és ma már a tűzoltó szertár emléktáblái is a történelem egy szeletét jelzik, amiben első volt Csurgó Somogyban, sőt az országban is az elsők között jegyzik. Füstös János polgármester úr, ebből az alkalomból tartott ünnepi beszédét adjuk közre.

ISTENNEK DICSŐSÉG, EGYMÁSNAK SEGÍTSÉG!

 

Tisztelt ünnepi állománygyűlés!

Tisztelt képviselő Úr, tábornok Úr, ezredes Úr, elnök Urak! Egyházi és világi elöljárók!

 

Ezzel a régi tűzoltós jelmondattal, nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit, aki ma ellátogatott hozzánk, a Csurgói Önkéntes Tűzoltóegylet 150 éves, és a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség 125 éves évfordulója alkalmából összehívott Flórián napi ünnepi állománygyűlésünkre. Ez az évszázados jelmondat ma is élő, semmit sem kopott mondanivalója, ma is igazak szavai!

Nagy nap ez a mai ezer éves városunk életében, piros betűs napként fog bevonulni a város történelem könyvébe. Mindamellett, hogy a megye egyik legősibb településén vagyunk, így méltán vagyunk büszkék gazdag történelmükre és értékeinkre, ahogy mondani szokták a múlt kötelez is bennünket. Ezért is őrizzük értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat, büszkén és alázattal tekintünk az előttünk jártakra. Ezek az értékek nem csak Csurgót, hanem Somogy vármegyét is szolgálják, öregbítik.

 

Ünneplő állománygyűlés!

Csurgó büszkén mondhatja, hogy sok tekintetben úttörő szerepet játszott Somogy vármegye életében. Azt szinte mindenki ismeri és álmából felébresztve is tudja (legalább is az itt élők mindenképpen), hogy a megye első oskoláját 1792-ben, itt Csurgón alapították. Azt is sokan tudják, hogy ebben az iskolában tanított és verselgetett Csokonai Vitéz Mihály a felvilágosodás kiemelkedő költője. Azt viszont csak kevesen, (de remélhetőleg csak a mai napig) leginkább csak a szakmabeliek, és a tűzoltók, helytörténeti kutatók, hogy 1874-ben 150 esztendővel ezelőtt itt Csurgón alakult meg a vármegye első önkéntes tűzoltó egyesülete. Három évvel később pedig már állt a mai Petőfi tér közepén az egykori tűzoltó őrtanya. Ennek a Tűzoltóegyletnek lett az emblematikus és ikonikus főparancsnoka Reményi Samu, s ezzel megkezdődött az egylet aranykora is. Komoly fejlesztéseket indított, megállapította a kiképzés rendjét, új tagokat toborzott, őrszolgálatot vezetett be, új eszközöket vásárolt, adományokat és segélyeket gyűjtött a további fejlesztésekre, felszerelésekre. Az ő állhatatos, kitartó munkájának és kiváló szervezésének köszönhetően alakult meg a csurgói egylet fennállásának 25. évfordulóján, a Somogy Vármegyei Tűzoltószövetség, melynek elnöki tisztjét is betöltötte. Reményi Samu elnök Úrnak sokat köszönhet a város és a vármegye egyaránt, méltán vagyunk rá büszkék. Elkötelezett híve volt a tűzvédelemnek és munkássága során kiemelkedő szerepet játszott, nemcsak a városi és a vármegyei, de az országos tűzoltószervezet fejlődésében is. Csurgói sírfeliratán is ez szerepel: A csurgói önkéntes Tűzoltó-Testület 45 éven át volt parancsnoka, a becsület és az igazság rendíthetetlen bajnoka, aki emberszerető lelkével hosszú évtizedeken át áldozatosan szolgálta a közjót.

 

Ünneplő Állománygyűlés!

Szent Flórián napja a tűzoltók napja, Szent Flórián a tűzoltók és a tűzzel dolgozók védőszentje. A tűzoltók 150 éve és ma is, ugyanazt a példamutató, bátor, igazán férfias munkát végzik. Veszélyeket hárítanak el, életeket mentenek. Hálával és tisztelettel adózunk munkájukért, köszönjük nekik bátorságukat, kitartásukat és hivatásuk iránti elköteleződésüket. A mai napon ünnepelni jöttünk, s azért, hogy együtt köszöntsük és éltessük tűzoltóinkat, katsztrófavédőinket és minden önkéntes kollégát, aki ennek a területnek elkötelezettje. A csurgói tűzoltók, ahogy szerte az országban valamennyi kollégájuk az adott település életét is színesítik. A napi munka és a vállalt feladatuk mellett, elmaradhatatlan résztvevői nemzeti ünnepeinknek, kulturális eseményeinknek, de ott vannak családi napjainkon, bemutatójukkal lenyűgözik és elvarázsolják gyerekeinket (úgy, hogy utána mindenki tűzoltó akar lenni), de ott vannak főzőversenyeinken, és ugyanúgy, ahogy 150 évvel ezelőtt elődeik, jótékonysági bálokat is szerveznek.  Hála Istennek, tehát, hogy van folytatás, van utánpótlás. Hála Istenek, ma is vannak köztük olyanok, akikre büszkék lehetünk! Így engedjék meg, hogy ezúton is itt gratuláljak azoknak, akik ma elismeréseket fognak kapni. Remélem, ők különösen szívükbe zárják városunkat.

 

Ünnepi Állománygyűlés!

Szeretném figyelmükbe ajánlani a Helytörténeti Gyűjteményünkben, tegnapi napon megnyitott kiállítást, mely betekintést ad a csurgói tűzoltóság elmúlt 150 esztendejébe. Kérem, látogassanak el oda is.

Szeretnék köszönetet mondani a Vörsi Tűzoltó Múzeumnak, aki a mai napra felajánlotta és elhozta az ott állandó kiállítási darabként szereplő egyetlen fennmaradt Reményi Samu arcképet, amely itt előttem helyezkedik el. Köszönjük szépen!

Köszönöm elnök Úrnak és Igazgató Úrnak, hogy a vármegyei Flórián napot itt Csurgón ünnepelhettük meg.

Kívánok a tűzoltóknak sok sikert a jövőben, áldás legyen valamennyiükön, akik készek életet menteni, vagyont védeni, akik nap, mint nap helyt állnak veszélyhelyzetekben, és azért dolgoznak, hogy mi biztonságban legyünk.

Isten éltesse a Tűzoltókat, Isten éltesse a katasztrófavédőket Csurgón, Somogyban, Isten éltesse a magyar nemzetet, még sokszor 150 éven keresztül.

ISTENNEK DICSŐSÉG, EGYMÁSNAK SEGÍTSÉG!

 

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Csurgó, 2024. május 3.

Füstös János polgármester


Kapcsolódó képek:

Vissza