Szent Flórián-ünnepség Berzencén

2016-05-07 10:23:30

Május 1-jén együtt emlékeztek Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére önkéntes, önkormányzati és hivatásos tűzoltók Berzencén. A Berzence ÖTE tagjainak ez mellett volt még egy okuk az ünneplésre: egyesületük fennállásának 125. jubileuma is erre az évre esik.

A bajban, a veszélyben, amikor az erő, akarat és leleményesség már kevésnek bizonyul a csapások leküzdésére, az oltalmazásra, mi vigaszra szoruló emberek gyakran hitünkbe, vallásunkba vetett meggyőződésünk alapján, fohászkodunk természetfeletti segítségért. Így kezdte ünnepi gondolatait Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, aki megköszönte az önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóknak azt a munkát, amelyet minden nap önzetlenül végeznek.

Az ünnep alkalmából elismerést vehetett át Krénusza Zsolt, Berzence Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka, aki 2008 óta tölti be vezetői posztját, munkáját becsülettel és példamutatással végzi.

Ötven éves szolgálatot kitüntető szolgálati érmet vehetett át Véger László, a Berzence ÖTE tagja, 20 éves szolgálati érmet kapott Krénusza Zsolt, Horváth Zoltán és Káplár Attila. A lábodi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja, Stróbel József 25 éves önkéntes tűzoltói tevékenysége elismeréséül kapott jutalmat. Szintén 50 éves fáradhatatlan szolgálatát ismerték el Haász Lőrinc Mike-nak.

A HUNOR mentőszervezet tagjaként végrehajtott gyakorlatok során tanúsított kiemelkedő helytállásért Zomi Balázs tűzoltó törzszászlós, a Siófoki Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója részére emléklapot adományozott az országos katasztrófavédelmi főigazgató. 60. születésnapja alkalmából Bohár László, a Marcali Hivatásos Tűzoltóparancsnokság katasztrófavédelmi megbízottja ajándéktárgyat vehetett át.

Ezt követően a jelenlévők a Kaposvár Helyőrségi Zenekar vezetésével vonultak át a tűzoltó szertárhoz, ahol Pavlovics László, a Bercence ÖTE elnöke adott rövid áttekintést az elmúlt 125 évről.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség, a Barcsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a berzencei önkormányzat vezetői szalagot kötöttek az egyesület csapatzászlajára, majd megkoszorúzták Szent Flórián szobrát. A jubileumi rendezvény ünnepi szentmisével zárult.