Hírek


Somogyiak a Pilisszentiváni Flórián Napon

2016-05-09 10:19:52

A Magyar Tűzoltó Szövetség és a Pilisszentiváni Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület szervezésében zajló nyolcadik Országos Tűzoltóbörzén és Találkozón, a tűzoltó szövetségek országos találkozóján – 2016. május 7-én – Somogy megyét 12 fős csapat képviselte. Lábod, Böhönye és a Hagyományőrző Egyesület mellett a Szövetség elnöke és titkára vett részt a rendezvényen.

Kora reggel már gyülekeztek a horgász és a főzőverseny résztvevői. Ez utóbbiak között a böhönyei önkormányzati és önkéntes tűzoltók vették fel a hat kiló marhalábszár húst, és indultak nagy reményekkel a főzőversenyben.

A járművekkel felvonulók már nagyban gyülekeztek, amikor a sportpályán Simicskó István honvédelmi miniszter, a település polgármester asszonya és Dobson Tibor az MTSZ elnöke köszöntötte a Tűzoltó Nap résztvevőit, köztük a Vajdasági és Erdélyi önkéntes tűzoltóságok képviselőit.

Ezt követően megáldották a felvonulásra érkezett tűzoltó gépjárműveket, akik egy nagy kört tettek a szomszédos falvakban, ünnepet és mosolyt varázsolva az arcokra.

A helyi általános iskolában rendezett ünnepségen Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, elnök köszöntötte az ünnepség részvevőit. A Lakiteleki Önkéntes Tűzoltóság zenekarának ünnepi műsora után pedig kitüntetések átadására került sor. Somogyból a közel negyven éves önkéntes tűzoltói múlttal rendelkező Lábodi parancsnok, Szekeres József részesült a legnagyobb tűzoltói elismerésben, Gróf Széchenyi Ödön Emlékplakettet vehetett át.

Közben a sportpálya mellett felállított üstökben többnyire a pörköltek főttek, de egyes csapatok szabályos menüsorral, és szemet gyönyörködtető tálalással próbálták a zsűrit elkápráztatni. A böhönyei főzőcsapat kissé megcsúszott a pörköltjével így azok jártak jól, akik későbbi ebéd hívei. A főzés után pedig a kispályás labdarúgó versenyen indultak, s ott nem késtek, sőt lendületes hajrával a 2. helyet szerezték meg.

Közben zajlott az országos kismotorfecskendő szerelő bajnokság fordulója, szakcégek mutatták be termékeiket, egyszóval igazi ünnepi hangulat volt a sátrak között.

A hivatalos program a tájháznál lévő Szent Flórián szobor koszorúzásával zárult, de a zene és a tánc igazából csak ekkor kezdődött, amit a távolból érkezők már nem élvezhettek.

 


Kapcsolódó képek:

Vissza