Hírek


Multifunkcionális tűzoltó utánfutó – tűzoltó svájci bicska

2022-11-28 11:50:31

Az elektromos járművek oltása nagy oltóvízszükséglete és járulékos veszélyei miatt egyértelműen tűzoltói beavatkozást igényel. Erre készült a Müller Safety Trailer, amely elektromos járművek oltására, szállítására, oltóvízzel feltölthető puffertartály, és klasszikus utánfutó egyben: egy igazi tűzoltó svájci bicska, amely számos területen ígér jó megoldást.

Hogyan oltják az elektromos gépjárműveket?

Az a kísérletek szerint mára egyértelművé vált, hogy az ilyen járművek oltásához a víz a legalkalmasabb és legkönnyebben rendelkezésre álló oltóanyag. Ami jelentős különbség a hagyományos és az elektromos járművek között, az

  • az oltóanyag mennyisége és
  • az akkumulátorok visszagyulladásának veszélye.

Egy hagyományos robbanómotorral szerelt személygépkocsi tüzénél átlagosan 2240 liter vizet használnak el a tűzoltók 39 percen keresztül; egy elektromos gépjármű esetében 6400 liter vizet 50 percen keresztül. Az akkumulátorok a jármű alvázában, többnyire nehezen hozzáférhető helyen vannak. Ráadásul a lítiumion-akkumulátorok felépítésük miatt a teljes eloltást és visszahűtést követően akár 22 órával később is képesek visszagyulladni. Ez miatt nem ritka, hogy az oltást és a hűtést nem a helyszínen, hanem egy speciális konténerben végzik elárasztásos módszerrel.

 

Ezt is tudja, azt is tudja

Az elektromos gépjárművek terjedése, mondhatni, kikényszeríti az innovációt a tűzoltásban. A Müller Safety Trailer elnevezésű utánfutó alapvetően az elárasztásos oltásra készült.

A 17 m³ térfogatú, 7,8 tonnás, 7 méter hosszú tárolófelületű utánfutó saját csörlőjével képes behúzni a hűteni kívánt gépjárművet, és miután az oldalfalak szivárgásmentesen lezárhatók, a vízbe merített jármű biztonságosan elszállítható a helyszínről.

Az észak-rajna-vesztfáliai Paul Müller GmbH utánfutója azonban – a kialakításából és a méreteiből adódóan – számos más feladatra is bevethető. Puffertartályként használva mintegy 17 ezer liter oltóvíz tárolható és szállítható olyan helyre, ahol a vízvételezés más módon nem megoldható. A magas terhelhetőség pedig lehetőséget ad a legkülönfélébb szállítási feladatok ellátására is: építési anyag, homokzsákok, aggregátorok vihetők egy-egy káresethez.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

 

Vissza