Hírek


Tűzoltó takaró – egy új lehetőség a gépjárműtüzek oltására

2022-11-25 16:15:38

Egy teljes terjedelmében égő személygépkocsi tüzének oltásához a gyakorlatban tesztelték, egy új fejlesztés eredményeként született 5x5 méteres, Bridgehill gyártmányú oltótakarót. Ez nagyon hatékonyan segítheti a gépjárművek tűzoltását, különösen garázsokban, mélygarázsokban jelentősen megakadályozza a hő- és füstképződést.

Egyszerű alkalmazás

Az oltótakarót harmonikaszerűen lapjára hajtogatva hord tasakjában van, ezzel lehetővé válik, hogy két tűzoltó könnyedén felhúzza a gépjárműre.

A teszt során a személygépkocsi utasterét meggyújtottuk, majd amikor gépjármű utastere teljes terjedelmében égett, megkezdődött az oltótakaró járműre történő felhúzása. A művelet nagyon gyorsan zajlott. A két tűzoltó néhány másodperc alatt a járműre ráhúzta az oltótakarót, majd a ponyvát körbetaposták a jármű körül. Mivel a ponyva teljesen a földig érve elzárja az égő gépjárművet a külső levegő-utánpótlástól, jelentősen csökkenti ezzel az égést tovább táplálni képes gázcserefolyamatokat, a körbetaposás ezt a hatást még fokozza.

Oltóhatás tesztelése

Az oltótakaró 15 percig volt a járművön, ez idő rövidebb a 20 perces gyártói ajánlásnál, mégis hatékonynak bizonyult. A takarót lehúzva azt tapasztalatuk, hogy a jármű lánggal égése a lehúzást követően megszűnt. A lehúzást megelőzően hőkamerával még többször is 500 C⁰ hőmérsékletet mértünk a jármű jobb és baloldalán, 200 C⁰ -ot a jármű tetején (ponyván keresztül), a lehúzás után visszagyulladást nem volt, de a jármű utasteréből – korábbi intenzív égés miatt – erős volt a füstképződés, de ez gyorsan csökkent.  

A takaró lehúzását követően a jármű teljes eloltását, visszahűtését egy gépjárműfecskendőről szerelt gyorsbeavatkozó sugárral végeztük el.

A tapasztalatok alapján a takaró szakszerűen alkalmazva alkalmas lehet:

  • a lánggal való égés megszüntetésére (lefeketítés),
  • a tűz továbbterjedésének gyors megakadályozására (pl. parkolóházban),
  • a járműtüzekkel járó erős füstképződés csökkentésére,
  • a járműtüzekkel járó magas hőmérséklet izolálására.

Az oltótakaró gyorsan bevethető, a gépkocsi tüzet „bezárva tartja” és a levegő utánpótlás kizárásával folyamatosan csökkenti intenzitását. A takaró lehúzásának pillanatában azonban fel kell készülni hirtelen visszagyulladás (szúróláng) lehetőségére (ez a kísérletnél nem következett be) és a tűz reális idő alatt történő teljes eloltásához és környezeti hőmérsékletre hűtéséhez szükség lehet oltóvízre!

Ugyanakkor amennyiben a takaró hosszabb ideig marad a gépjárművön feltételezhetően a hőmérséklet és a láng nélküli égések, bomlások mértéke tovább csökken.

 

Mennyi tűzre alkalmas?

A tűz után, a takarón bekövetkezett elváltozásokat vizsgálva az oltótakaró tűzzel érintett oldalán a kormozódás-kokszolódáson túl elváltozást nem találtunk. A gyártó szerint akár 50-szer is alkalmazható. A használatot követően a takaró vegyszermentes lemosását és megszáradását követően újra készenléti zsákjába hajtogatható és bevethető. 

 

Kombinált megoldás

  • A tűzoltó takaróval történő önálló oltás a még nem kifejlett tüzeknél sikeres lehet.
  • Kifejlett gépjárműtűznél, hogy az oltási időt csökkentsük, és ne kockáztassuk a takaró átégését, célszerű lehet a műveletet más oltási móddal kombinálni. Pl. a ponyvát hűteni, és/vagy sugárral a ponyva alá dolgozni.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

Vissza