Hírek


PyroBubbles - A, B, C, D és F osztályú tüzekre

2022-11-25 15:53:04

A német fejlesztésű szabadalmaztatott porózus, üreges üveggranulátumokat tartalmazó oltóanyag alternatívát ad a lítiumionakkumulátor-tüzek oltására. Minden tűzosztály tüzeinek oltására alkalmas minősítést kapott. Mint a kísérleteknél kiderült, ideális száraz oltóanyagként a tűzoltóvíz vagy oltóhab helyettesítésére.

Miből van?

Ez a 0,5-5 mm közötti szemcseméretű üveggranulátum főleg szilícium-dioxidból áll, s egyik nagy előnye, hogy kb. 1050 °C-on megolvad és zárt hőszigetelő réteget képez a tűz forrásán. Könnyű, ezért lebeg a folyadék felületén, ami alkalmassá teszi gyúlékony folyadék tüzek oltására is. Hidrofób, víztaszító és elektromosan szigetelő anyag, s ami még különleges benne, hogy alkalmazása után összegyűjtve újrahasznosítható. Semleges kémhatású (pH értéke 7- 9 között). Vezetőképessége <150 μS / cm, ami a megengedett határérték egytizede. Viszonylag könnyű, hisz egy m³ anyag kb. 235 kg. Mindezek alapján az MPA Dresden Kutatóintézet a termékeket szilárd és folyékony anyagok oltóanyagaként, az A, B, D és F tűzosztályokra egyaránt megfelelőnek minősítette.

 

Lítiumion-tüzek oltása

A lítium elemek / akkumulátorok vagy cellák gyártása, szállítása, tárolása, ártalmatlanítása vagy újrahasznosítása egyre terjed. Laptopok, okostelefonok, fényképezőgépek, robogók, targoncák, autók, kerékpárok, stb., mind ezekkel lítium-ionos vagy lítium-polimer akkumulátorokkal működnek.

Ezek tüzeinél fő hatása:

  • Az égő anyagot lefedve, ráolvad arra és ezzel elzárja az anyagot a környezeti levegőtől.
  • Nagy fajlagos hőkapacitása miatt elnyeli (abszorbeálja) a hőenergiát.
  • Az akkumulátor hőmérsékletét – hűtőhatása révén – csökkenti.
  • Az anyag pórusai pedig csökkentik az égésgázok eltávozását.

Másrészt megelőzési céllal is használhatják, amire alacsony hővezető képessége teszi alkalmassá, védve az éghető anyagot. Ehhez különféle szállító/tároló edényeket és az ADR nek megfelelő konténereket fejlesztettek ki.

 

Fémtüzek oltása

A magas hőmérsékleten (akár > 2 000 ° C magnézium) égő fémtüzek oltása sem okoz számára problémát, mert a tűzre juttatva a granulátum a magas hőmérsékleten a tűzterjedést megakadályozva elszigeteli a környezetétől az égő anyagot, majd az olvadásával a hőenergiát felhalmozza, s végül az égő felületen egy zárt, kemény réteget képezve a fémet elzárja a levegőtől. Hatékony oltási képessége mellett könnyen tárolható és amint említettük nagy része újra felhasználható. Egyszerűen felporszívózható, vagy lapáttal felszedhető.

 

Éghető folyadékok oltása

A PyroBubbles az éghető folyadékok felületére juttatva azokon egyenletesen eloszlik. Itt elsőként sűrű réteget képez az égő felületen, és ezzel meggátolja a további folyadék párolgását és megakadályozza a párolgó gázok újragyújtását, majd elzárja az éghető folyadékot az oxigéntől. A leírások szerint különösen figyelemre méltó, hogy a PyroBubbles független a gyúlékony folyadék polaritásától, így például biztonságosan és hatékonyan – a visszagyulladás veszélye nélkül – kiolthatja az égő alkoholokat vagy ketonokat. Ezért alkalmas a filmképző habok környezetbarát és költséghatékony alternatívájaként, különösen a környezetvédelmi szempontból érzékeny fluorozott habképzők (AFFF, FP, FFFP) kiváltására. Gyakorlatilag valamennyi tűzveszélyes folyadék oltására alkalmazható. Sőt, szigetelő hatása miatt, működő elektromos berendezésekben is használható.

Az oltóanyag kijuttatására háromféle megoldást dolgoztak ki:

  • Meghajtó palackkal és speciális sugárcsővel kialakított 50 kg-os mozgatható tűzoltó készülékkel;
  • utánfutóra szerelt egységgel, amelynél az oltóanyag akár külső tartályról is beszívható; vagy
  • konténerre szerelt nagyobb teljesítményű egységgel, amely 3 - 4 tonna/óra szállítási kapacitással és maximum 8 méteres lövő távolsággal rendelkezik.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

Vissza