Hírek


Lítium-ion akkumulátor tárolók oltása – Lehet vízzel is?!

2022-11-25 08:50:34

A lítium-ion akkumulátorok égési viselkedése jelentősen eltér a fémek égésétől, ugyanakkor a nagy teljesítményű és energiasűrűségű akkumulátorok kiterjedt tüzénél már magas hőmérsékletek is előállhatnak. A felhasznált elemek mennyisége pedig növekszik, s ezzel az új elemek tárolása, szállítása és az elhasználtak gyűjtése, tárolás, újrahasznosítása komoly tűzvédelmi kihívást jelent.

Mennyiség korlátozása, oltóanyag

A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításánál közel 13 ezer tonna nyersanyag (Cu, Al, CO, Mn, Ni, P) nyerhető vissza Európában. Ez az öt évvel ezelőtti mennyiség duplája, s a tendencia szerint a növekedés üteme nő. Ezért különösen fontos a biztonságos tárolás lehetőségeinek megteremtése.

Az akkumulátoroknál a reakciópotenciál egyrészt a fém lítium reaktivitásában rejlik, másrészt a körülbelül tömeg 30%-a magas fűtőértékű elektrolit (általában metil-karbonátok keveréke). Ezen túl a katód fémoxidjában tárolt, könnyen deszorbálható oxigén a katódrendszertől függően 200 és 350 ° C közötti hőmérséklet-tartományban felszabadul. Így minden szükséges előfeltétel adott az öngyulladásképes előkevert lánghoz.

 

A tüzek méretük szerint két csoportba sorolhatók.

  • Önmagától kialvó vagy helyben gyorsan oltható kis tüzek. Ezek, kisebb mennyiségű elemek, akkumulátorok esetén nagy mennyiségű vízzel olthatók.
  • Nagyobb tüzeknél, ahol Li-elem mennyisége, > 500 kg, a tűzforrást sokszor már nem lehet korlátozni. Itt jelentős oltóanyag-felhasználásra kell felkészülni.

Ezeknél a tapasztalatok.

Okok

Hatás

Következmény

Esemény lefolyása

Külső hőhatás

 

A szeparátor olvadása

 

 

 

Belső rövidzárlat az elektródák érintkezése miatt

 

 

 

Túlnyomás, az elektrolit elfolyása, a gázok begyulladása

 

Mechanikai hatás (zúzódás)

 

 

A szeparátor átszakadása

Alacsony impedanciájú külső rövidzárlat

Kúszó felmelegedés a magas belső ellenállás következtében

Tűzkeletkezési okok és lehetséges következmények

 

Vissza