Hírek


Hogyan szállítsuk el az elektromos járműveket?

2022-11-25 08:38:22

Általános szabályként a sérült jármű mentést vagy tűzoltást követő elszállítása az üzemeltető feladata. Ebben a hagyományos járműveknél kialakult rutintól eltérően kell eljárni. Minden esetben a gyártói adatlapot vegyük figyelembe, de alapszabály, hogy az e-járművek kerekei nem mozoghatnak.

Mentés, szállítás 

A hagyományos meghajtású járművek mentésénél az általános irányelveket, illetve gyártói vontatási és mentési segédeszközöket kell alkalmazni. Az elektromos, ill. a hibrid meghajtásokra speciális rendelkezések vonatkoznak. Az e-járműveket ugyanis mindig úgy kell mozgatni, hogy a kerekek ne mozogjanak, és ne érintkezzenek a talajjal (pl. szállító rollerek, vontató járművek vagy járművek helyreállítási daru). Rövidtávon tolni (pl. az úttestről a leálló sávba) lehetséges!

 

Miért nem lehet vontatni?

Baleset észlelése után az új járművek a meghajtásokat és a fékeket biztonságos állapot kapcsolják. Ilyenkor a kerekek általában blokkolva vannak. Egyes járműveken ez vizuálisan is megjelenik a műszerfalon.

Ezért az elektromos és hibrid járműveket nem szabad vontatni. Vontatás közben ugyanis esetleg generátorokat hajtanak meg és így hő keletkezik, majd akár tűz is keletkezik, de fennáll a jármű esetleges más károsodásának veszélye is.

 

Mi a teendő szállítás után?

Az ilyen szállítás után az elektromos autó égett akkumulátorát – az utógyulladás lehetősége miatt – 24 óráig hűteni kell, tehát erről megfelelő medence, oltási lehetőség biztosításával gondoskodni kell.

Az eloltott jármű karanténba helyezéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia.

Nem kell külön hűtésről gondoskodni abban az esetben, ha a tűzoltás során merítéses módszert alkalmaztak és az egyben szállítható is.

 

Károsodott akku – veszélyes anyag

A károsodott magasfeszültségű akkumulátorok, illetve azok darabjai veszélyes anyagnak számítanak,

  • kizárólag szakszemélyzet által kezelhetők,
  • nyitott gépjárműveken szállíthatók és
  • szabadban tárolhatók.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

 

 

 

 

Vissza