Hírek


Elektromos jármű oltása, hűtése konténerben

2022-11-25 08:28:07

Amennyiben a Li-ion akkumulátor ég elektromos és hibrid meghajtású személygépjárművekben, akkor az oltás után további hűtésről kell gondoskodni, miközben a járművek akkumulátorainak oltásához és hűtéséhez nagymennyiségű oltóvízre, hosszabb ideig tartó beavatkozásra van szükség.

Konténeres megoldás

A jármű tűzeseténél, ha az akkumulátor ég, az első feladat lehet az akkumulátor tüzének eloltása, vagy a füstölés mértékének csökkentése és a lánggal égés megszüntetése. Vízsugárral vagy habosított sugárral.

A teljes oltáshoz az akkumulátort le kell hűteni, amihez alkalmas egy megfelelő méretű, a járművet teljes terjedelmében befogadni képes konténer.

A megfelelő vonó füllel ellátott, kb. 30 m3 űrtartalmú, konténer szállítható. A káreset helyén a sérült jármű daruval a konténer be emelhető, és a jármű vízzel elárasztásával az akkumulátor égés megszüntethető és a visszagyulladás megakadályozható.

A konténert egészen addig kell vízzel elárasztani, hogy a gépjárművet elfedje a víz. A hűtés idejét 24 órában javasolják meghatározni.

Mindez megfelel a hazai Tűzoltás-taktikai Szabályzat 3.4.1. pontjának is. Ugyanis a hibrid járművek tüzeinek oltására vízet, vagy ABC tűzoltó készülék használatát ajánlja. A magasfeszültségű akkumulátort tűz esetén vízzel kell elárasztani.

 

Őrzés és felügyelet

Közterületen az elárasztás idejére folyamatos őrzés szükséges, ezért célszerű a konténert az elmerített járművel együtt egy zárt telephelyre szállítani.

 

Környezetvédelem

A jármű kiemelését követően a konténerben maradt vizet tisztítani és mentesíteni kell, ugyanis az elmerült elektromos vagy hibrid járművekből kimosódhatnak a különböző kenő- és üzemanyagok, mivel a tisztán elektromos meghajtású személygépjárművek is tartalmaznak különböző hidraulikafolyadékokat. A jármű kiemelését követően a konténerben maradt vizet tisztítani és mentesíteni kell. Erre a szennyezett oltóvíz kezelésére alkalmas ártalmatlanítással foglalkozó cégek alkalmazhatók.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

Vissza