Hírek


Elektromos autók tüze – hatások a környezetre

2022-11-25 08:23:50

Egy 2019-es, Bécs közeli katasztrófavédelmi gyakorlótéren kétnapos tesztsorozat keretében vizsgálták az elektromos autók tüzének sajátosságait; a mérési eredményeket és a következtetéseket nyilvánosságra hozták. A tanulság: rendkívül sokat kell még tennünk ahhoz, hogy a kigyulladt akkumulátorokat gyorsan, hatékonyan és nagyobb környezetterhelés nélkül tudjuk eloltani.

A füstölés gyors megszüntetése

A teszt a bécsi hivatásos tűzoltóság felügyelete alatt zajlott, a mérésekért a TÜV Süd munkatársai voltak felelősek; részt vett továbbá a hamburgi hivatásos tűzoltóság, valamint az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja képviselője. A teszt fókuszában az elektromos autók környezetterhelése állt, így a mérések elsősorban a lítiumion-akkumulátorok tüzének talajra, illetve a levegőre gyakorolt hatása állt. Természetesen a különféle oltási technikák hatékonyságának vizsgálata is sorra került, a cél azonban az volt, hogy – a hatékony oltás mellett – a rendkívül környezetszennyező füstölést minél hamarabb megszüntessék.

Az oltásnál egy speciális oltóanyag-granulátum, gél oltóanyag, fémtűzoltó por, középhab és víz került a terítékre, az eredmények ugyanakkor korántsem bizonyultak egyértelműnek.

  • A vízzel történő oltás esetén a füstölés szinte azonnal abbamaradt, ugyanakkor a víz folyamatos pótlásának hiányában hosszú idő telt el, amíg az akkumulátor hőmérséklete számottevően csökkent.
  • A speciális oltóanyag-granulátum, illetve a fémtűzoltó por gyakorlatilag teljesen hatástalan volt; ezek ugyanis 1000 °C-os felületi hőmérséklet felett lépnek működésbe, az akkumulátor felületi hőmérséklete azonban jócskán ez alatt maradt.
  • A tűzoltó gél már hatásosabbnak bizonyult, és szinte azonnal csökkentette a lángképződést és az akkumulátor hőmérsékletét. A füstképződés ugyanakkor még mindig jelentős volt, ami a jármű belsőterében továbbra is veszélyesnek minősül az égési gázok gyúlékony jellege miatt. 
  • A gélhez hasonló eredményeket ért el a habanyaggal történő oltás is.

Vagyis egyértelműen a vízzel oltás bizonyult a leghatásosabbnak.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

Vissza