Hírek


Hétszáz füstjelzőt tesztel egy évig a Magyar Tűzoltó Szövetség

2022-05-30 19:00:00

A lakástűz-esetek áldozatainak 90%-a a füst miatt veszíti életét. A halálesetek jelentős része megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Ezért a Magyar Tűzoltó Szövetség, a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével országos előkészítő kampányt indít, amelyben hétszáz füstjelző átadása, lakóingatlanokban felszerelése és egy évig történő utánkövetése történik meg, önkéntes tűzoltók bevonásával.

A halálesetek megelőzhetők

A lakástüzek és részben a vegetációs tüzek egyik fő oka a hagyományos, így az égéssel (parázslással) működő dohánytermékek használata. A hazai tűzoltási statisztikák alapján a lakástüzeknél a legnagyobb veszélyt a szén-monoxid és a füst okozza – az áldozatok 90%-a nem a lángok, hanem a füst miatt veszíti életét. Ez egy egyszerű, nagyon sokak számára elérhető árú füstérzékelő készülék felszerelésével elkerülhető lenne. A füstérzékelő a füst megjelenése után kb. egy percen belül jelez, és hangriasztást ad – így lehetőséget biztosít a bent tartózkodók számára a lakás időben történő elhagyására, ami különösen éjszaka rendkívül fontos.

 

Kampány a füstérzékelők népszerűsítésére

A Magyar Tűzoltó Szövetség szakmai koordinálásával kidolgozott kampány önkéntes tűzoltók bevonásával zajlik. A kampány során

  • a résztvevő önkéntes tűzoltóknak adják át a füstjelzők helyes elhelyezésével kapcsolatos tudnivalókat,
  • hétszáz füstérzékelőt adnak át és szerelnek fel az ország számos pontján lakóingatlanokban,
  • egy évig „követik” a felszerelt füstérzékelők működését, a tesztidőszak végén pedig statisztikai összesítés készül.
  • Ezzel párhuzamosan országos, reprezentatív telefonos kutatás során mérik fel a magyar lakosság tűzvédelmi tudatosságát.

A kampány nyitányaként 2022. május 27-én a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (KÖTÉL) székhelyén tartott sajtótájékoztatót a Magyar Tűzoltó Szövetség és partnerei. Házigazdaként felszólalt Bodó László, a KÖTÉL Egyesület elnöke; a sajtót tájékoztatta Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, az MTSZ elnöke, Hajdú Márton, a Füstmentes.hu képviselője, Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője, valamint Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke.

Az eseményen a sajtó munkatársainak egyúttal a KÖTÉL önkéntes tűzoltói tartottak bemutatót a füstjelzők működéséről és fontosságáról.

A helyszínen – a sajtó tájékoztatását követően – Dobson Tibor tű. vezérőrnagy, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Hajdú Márton, a Füstmentes.hu képviselője jelképesen átadtak a jelen lévő dél-dunántúli önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőinek egy-egy füstérzékelőt.

 

Képzések és további átadások

A kampány gyakorlati része a szimbolikus nyitóesemény után, a következő hetekben indul: már másnap, szintén a KÖTÉL székhelyén zajlott a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség közgyűlése, amelynek során önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőivel egyeztettek a tudnivalókról a szakmai koordinátorok. Először a Dél-Dunántúlon, később országosan több ÖTE bevonásával zajlik majd a füstérzékelők átadása, a felszereléssel kapcsolatos rövid felkészítés, illetve az egy évig tartó kampány további tudnivalóival kapcsolatos megbeszélés. Az MTSZ a bevont önkéntes tűzoltó egyesületekkel együttműködve a tervek szerint mintegy egy éven keresztül fogja nyomon követni a felszerelt füstjelzők működését, és az azokkal kapcsolatos tapasztalatokat egy felmérés során fogja összesíteni.


Kapcsolódó képek:

Vissza