Új járművek a somogyi önkéntes tűzoltóknak

2015-11-01 09:04:10

Sikeresen pályáztak a somogyi önkéntes tűzoltó egyesületek a Darányi Ignác Terv – Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, amely a vidéki alapszolgáltatások fejlesztését szolgálja. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból finanszírozott programban négy somogyi egyesület pályázott sikerrel.

Renault Trafic-ot kapott:

• Berzence ÖTE
  • Böhönye ÖTE
  • Lábod ÖTE

Suzuki Vitarához jut:

• Nágocs ÖTE

Ezek közül Budapesten tizenhét önkéntes tűzoltó egyesületnek adtak át ünnepélyes keretek között, Renault Trafic mikrobuszokat.

A dr. Tollár Tibor katasztrófavédelmi főigazgató és Dobson Tibor, a MTSZ elnöke részvételével zajló átadáson mondott pohárköszöntőjében a főigazgató úr kiemelte, hogy az új gépjárművekkel az önkéntes tűzoltók hatékonyabban tudnak segíteni azokon a kistelepüléseken, ahol a vegetációs tűzesetek felszámolása érdekében vonulniuk kell, de bármilyen műszaki mentéshez a kisbuszokkal a tűzoltókat és a felszerelést is könnyebb lesz szállítani.

A járművekkel az önkéntesek csapatszállító képességét sikerült fejleszteni. A 125 LE-s járművekre 5 év kiterjesztett garancia van, amit 4 db Kleber téli gumi, jeladó és vonóhorog tesz teljessé. Miután ezek a kilenc személyes kisbuszok hosszított kivitelben készültek, már alkalmasak az egyszerűbb beavatkozások eszközeinek szállítására is. A vonóhoroghoz pedig utánfutót kapcsolva többféle káreset felszámolásában is részt vehetnek.

A pályázaton nyert Suzuki Vitara is alkalmas vontatásra.

Jó hír az egyesületeknek, hogy a tervek szerint a jármű- és eszközbeszerzésre irányuló pályázat legközelebb 2016-ban jelenik meg.