Hírek


Hasznos tudnivalók: Tűzgyújtási szabályok

2020-11-09 09:16:52

Az önkéntes és az önkormányzati tűzoltók számára is visszatérő problémát jelentenek a vegetációtüzek, amelyek a szabályok nem ismerésére, vagy be nem tartására vezethetők vissza. Mit érdemes tudni a szabadtéri tűzgyújtásról?

Általános tudnivalók

  • Külterületen általában tilos égetni (az erdőgazdálkodó erdőterületen, külön jogszabályok alapján égethet), de belterületi, valamint a külterületeken lévő zártkerti ingatlanokban is tilos a keletkezett hulladék szabadtéri égetése.
  • Külterületen lévő, lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri, ún. irányított égetését előzetesen be kell jelenteni a tűzvédelmi hatóságnak.
  • Belterületen csak abban az esetben lehet növényi hulladékot égetni, ha azt önkormányzati rendelet megengedi; és abban az időszakban, amelyben azt lehetővé teszi.
  • A kerti grillezés és a tűzön történő sütés-főzés a tűz állandó felügyelete mellett ugyancsak megengedett.
  • Erdőben kijelölt tűzrakó helyen a tűzrakás a tűz állandó felügyelete és távozáskori eloltása mellett, megengedett (a kivételt lásd lentebb).
  • Tűzgyújtási tilalom esetén az érintett területen akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi!
  • A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit erdészeti jogszabályok és az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) tartalmazza. Jogszabálytól eltérő vagy hatósági bejelentés hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

Fontos: 2021. január 1-jétől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése! Az Országgyűlés döntése alapján az önkormányzatok többé nem szabályozhatják rendeletben az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

 

Hasznos tudnivalók önkéntes tűzoltók számára – tudáscsomag

A bejegyzés az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával elkészült, önkéntes tűzoltóknak összeállított tudáscsomag része. A tudáscsomag ide kattintva tölthető le

 

Vissza