Hírek


Csúcson az Alpok és a Kárpátok vízkészlete – Árvízvédelmi felhívás

2019-02-12 10:22:44

Dobson Tibor tű. ddtbk., a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke felhívja az MTSZ tagszervezeteit – az önkéntes, az önkormányzati és a létesítményi tűzoltókat és a különleges mentőszervezetek tagjait – a tavaszi hóolvadásból eredő esetleges árvízi felkészülésre.

A hidrometeorológiai jelzések szerint minden idők egyik legnagyobb hóban tárolt vízkészlete halmozódott fel az Alpok és a Kárpátok hegyeiben. A tavaszi hóolvadás ütemétől függően hazánk szinte valamennyi nagyobb vízfolyásán jelentős vízszint emelkedésre kell felkészülni. Kedvező esetben a Tiszán és a Dunán az árvíz eltérő időpontban jelentkezik, azonban fel kell készülni olyan extrém helyzetre is, amikor a két nagy folyónkon egyszerre vonul le az árvíz. Az eddigi árvízvédelmi munkákban nagy erőkkel vettünk részt, ami további helytállásra kötelez bennünket.

Ezért felhívom az MTSZ tagszervezeteit, hogy készüljenek fel az esetleges árvízi védekezésre, első körben ellenőrizzék a készleteiket, a tagok védőruháit, védekezési eszközeiket, szivattyúikat és a kapcsolódó technikai felszereléseiket. Vegyék fel a kapcsolatot a vízügyi és katasztrófavédelmi szervekkel, a területi önkormányzatokkal és szükség szerint a helyi védelmi bizottságokkal, de mindenek előtt tartsanak ismeretfrissítő árvízvédelmi foglalkozást tagjaink számára.

Dobson Tibor tű. ddtbk.
elnök

Vissza