Hírek


Szakmai ünnep – MTSZ kiállítás Balatonfölváron

2018-09-24 15:00:40

Kegyeibe fogadta az időjárás szeptember 22-én a tűzoltó szakmai nap résztvevőit. Borongós, de esőmentes, kitűnő „kiállításnéző” időben 430 önkéntes, önkormányzati, létesítményi és hivatásos tűzoltó 19 kiállító technikai újdonságait és szakmai bemutatóit tekinthette meg.

A fonyódi tűzoltózenekar köszöntötte az érkezőket, s ez a friss kezdés meghatározta az egész szakmai nap ritmusát.

Dobson Tibor ddtbk. a MTSZ elnökének köszöntőjét követően Dr. Bérczi László ddtbk. országos tűzoltósági főfelügyelő és Weber Antal ddtbk. somogy megyei igazgató köszöntötte a résztvevőket.

A külföldi (osztrák, szlovén, horvát, szerb, román, szlovák, cseh, lengyel) delegációk tagjai és a határon túli egyesületek képviselői is nagy érdeklődéssel figyelték a kemping forgatagát, ahol 20 percenként váltották egymást a bemutatók.

Elsőként a FER Tűzoltóság új fejlesztésű ultrakönnyű gyorsbeavatkozóját mutatta be a Hyppolit Kft.

SziFire Kft. sátrában a Holmatro cég legújabb műszaki mentő eszközeit mutatta be, majd később Laczkó Péter divízióvezető az akkumulátoros feszítő hengerek és ollók mentésben történő gyakorlati hasznát illusztrálta az odakészített személygépkocsin.

Leesés elleni védelem és kötéltechnikai mentés tűzoltóknak címmel Szederkényi Nándor c. ftzls, a BM KOK oktatója mutatta be az általa kifejlesztett módszert és a hozzá szükséges eszközöket, amelyek többségét egy gépjárműfecskendő normál málhafelszereléseiből állította össze.

Nagy érdeklődés kísérte a Lengyel Tűzoltó Szövetség kiállítását, akik lengyel gyártású védőruhákkal, sisakokkal és kiegészítőkkel képviselték magukat.

A Magyar Tűzoltó Szövetség Hagyományőrző tagozata ismét színvonalas standdal lepte meg a látogatókat, amit a külföldiek is nagy érdeklődéssel szemléltek. A bécsi tűzoltóság parancsnoka a sisakokat nézve hívta meg a kollégákat a bécsi tűzoltó múzeumba.

Lukas mentőfelszerelések, AIRSHORE erőstámaszték rendszer és a Vetter cég emelőpárnái, csőtömítői, tartályai körül Nardotech Kft. sátrában forgolódtak a tűzoltók.                                                                                                                                  

SkillDict Kft. digitális oktató és irányító programokat mutatott be. A fiReg pedig a papír száműzését célul kitűző, a tűzvédelmi karbantartóknak szánt szoftverét mutatta be.                                                 

A Varsóból érkezett Telesto kézi sugárcsövei, vízzel oltó tűzoltó készülékei és mini habágyúi a kiállítás sztárjaivá váltak, amikor farakás-, gumi- és gázolajtűzzel bemutatták, hogyan lehet néhány liter vízzel bármilyen fecskendő által leadott normál nyomáson vízköddel oltani. Ezen keresztül a vízzel oltás új lehetőségei tárultak fel.

Adorján Attila, a Dräger Safety Hungária Kft. szakembere a hőkamera és légzőkészülékek gyakorlati használati lehetőségeit, fogásait és eszközeit mutatta be, nagyon hasznos tanácsokkal szolgálva.  

A BM HEROS legújabb járművei – a Heros-Mahindra GOA gyorsbeavatkozó és utánfutó, valamint az Aquadux 4000 gépjárműfecskendő és 10.000 literes vízszállító – körül is sokan forgolódtak. Különösen a „kistestvér” és a hozzá kapcsolódó utánfutó érdekelte az önkénteseket.

Honda standján szinte mindig mozgásban volt minden. Két ezer literes tartályból mutatták a be a szivattyúk hatékonyságát és persze jutott hely a kisgépeknek is.

A másik középre állított gépkocsin a Weber Rescue mentőeszközök hatékonyságát mutatta be a Pirotext Kft. csapata, akik nem csak ezzel, hanem védőruhákkal és a Leader sugárcsövekkel, valamint Leader habbal oltási bemutatóval is szerepeltek.

Mellettük a Fire Power Kft. standján ajándékok, pólók ruhák, jelvények voltak a főszereplők.                                                                              

Az Atomerőmű Tűzoltóság új oldaláról mutatkozott be a magasból mentés eszközeivel és módszereivel. A FEWE Biztonságtechnika Kft. sátrából felszálló füst jelezte, itt minden a tűzoltóság felszereléséhez szükséges védőeszköz, készülék, berendezés megtalálható.    

A bemutatók zárásaként a legnagyobb felületen kiállító Hesztia Kft. következett, mentőplatformot, kismotorfecskendőket, speciális mentőeszközöket felvonultatva. A bemutató részeként egy magasnyomású ventillátorral léghabot fejlesztve árasztották el a bemutatótér egy részét, bizonyítva, milyen hatékonyan lehet ezzel a módszerrel akár egy pince vagy egy mélygarázs tüzét eloltani. Ezek után pedig a Rosenbauer sugárcsövek teljesítményét mutatták be.

A nap zárásaként a rendezők kisorsolták a kiállítók által felajánlott ajándékokat.


Kapcsolódó képek:

Vissza