Hírek


Önkéntes tűzoltó parancsnoki továbbképzés Igalban

2017-12-04 13:46:35

Immár hagyományosan Igalban tartjuk az év végi önkéntes tűzoltó parancsnoki fórumot és továbbképzést, ahol december 1–2-án a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közösen szervezett továbbképzésen az idén 54 fő vett részt.

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntőjében külön kiemelte a szakmai találkozó jelentőségét és Igal vendégszeretetét, amit Obbás Gyula polgármester is megerősített, jelezve szívesen és örömmel adnak helyt a képzésnek. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a júliusi viharkárok felszámolásában végzett tűzoltói munka jelentőségét emelte ki köszöntőjében és elismerően szólt a megyei szövetség és az igazgatóság együttműködéséről.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázatának elszámolási módjáról és az adminisztratív feladatokról Nagy-Balogh Zsuzsanna tűzoltó őrnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztályának vezetője tájékoztatta a résztvevőket.

Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő a 2017. évi pályázati tapasztalatait elemezte, amihez számos hozzászólás társult. Ezt követően a 2017-ben legnagyobb pusztítást végző, balatoni vihar felszámolásának eredményeit tárgyalták meg a résztvevők. Kóbor Csaba kiemelte: példaértékű volt az, az összehangolt tevékenység, ami már a vihar utáni első nap megmutatkozott, amikor kilenc hivatásos tűzoltó-parancsnokság 44 tűzoltója, hatvan önkéntessel dolgozott négy kárhely-parancsnok irányításával.

A jelentési kötelezettségről Gaál Attila tűzoltó őrnagy beszélt a parancsnokoknak. A résztvevők hosszan tárgyalták az önkéntesek riasztásának mikéntjét és folyamatát.

Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke az önkéntes tűzoltóságok járműfejlesztéséről és a pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást.

A gyakorlati részben a konferencia résztvevői a kaposvári tűzoltóság új Rába-Heros gépjárműfecskendőjét, a Kötél egyesület saját kialakítású beavatkozó járművét, majd a következő napon Fülöp László alelnök vezetésével az igali egyesület új gépjárműfecskendőjét tekinthették meg.

A Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség 2017. évi tevékenységét Heizler György értékelte. A megyei elnök előadásában kitért a jövő évi feladatokra is, s részletesen ismertette az integrált tevékenységű egyesületeknek a Balatoni Fejlesztési Tanács által támogatott fejlesztési koncepcióját és a megye más térségeire kiterjesztésének lehetőségeit. Ismertette a pályázatokhoz és a szakmai munka támogatásához kidolgozott területi veszélyelemzést és a felkészítési szakanyagokat.

A HUSZÁR Mentőszervezet idei évi hazai és nemzetközi minősítő gyakorlat tapasztalatait Bodó László osztotta meg az önkéntesekkel, amelyeket a jelenlévők kamatoztatni tudnak a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységük során.

A fórum második napján az elektromos és hybrid járművek műszaki mentésének lehetőségeiről és szabályairól kapnak képzést a települések önkéntes tűzoltói. Végül a jövő évi rendezvények időpontjait beszélték meg a résztvevők.

[gallery link="file" ids="1889,1873,1874,1875,1876,1877,1878,1879,1880,1881,1882,1883,1884,1885,1886,1887,1888"]


Kapcsolódó képek:

Vissza