Önkéntes tűzoltó parancsnokok továbbképzése Igalban – beszámoló

2016-12-06 10:46:38

Immár hagyományosan Igalban zajlik az év végi önkéntes tűzoltó parancsnoki fórum és továbbképzés, ahol december 2-3-án a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által közösen szervezett továbbképzésen az idén 45 fő vett részt.

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke köszöntőjében külön kiemelte a szakmai találkozó jelentőségét és Igal vendégszeretetét, amit Obbás Gyula polgármester is megerősített, jelezve: szívesen és örömmel adnak helyt a képzésnek. Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a közösségek csírájának nevezte a tűzoltó egyesületeket. Mint mondta: fontos, hogy a falvak, a városok magukra találjanak, amelynek az alapja egy jól működő, aktív, tenni akaró tűzoltó egyesület lehet. Jelenleg Somogy 35 településén működik tűzoltó egyesület, s ennek tudatában még inkább becsülendő a „hadra fogható” közösségek munkája. Tevékenységük ellátáshoz évről évre nagyobb támogatási keret nyújt segítséget pályázati úton – tette hozzá az igazgató. Arról, hogy Somogy apró falvainak egyesületei milyen feltételekkel nyújthatják be pályázatukat, a finanszírozás módjáról, a pályázatok elszámolásáról és az adminisztratív feladatokról Balogh Zsuzsanna tűzoltó őrnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság költségvetési osztályának vezetője tájékoztatta részletesen a parancsnokokat. Kóbor Csaba tűzoltó alezredes egy önkénteseknek kifejlesztett hőkamerát mutatott be a jelenlévőknek. A modern eszközök hozzájárulnak a káresetek hatékonyabb felszámolásához – mondta a megyei tűzoltósági főfelügyelő. Személy- és tűzfészek-keresésben egyaránt bizonyították már fontosságukat ezek az eszközök, főként a gyorsaság szempontjából. Akár eltűnt túrázó keresésekor, akár füsttel teli helyiségben is alkalmazható. Ehhez kapcsolódva Bodó László, a KÖTÉL parancsnoka egy hasonló funkciójú mobil telefont mutatott be. Mindkét eszközt a gyakorlatban, sötét helyiségben is kipróbálhatták a jelenlévők.

A Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség 2016-os eredményeiről Heizler György számolt be. A megyei szövetség elnöke büszkeséggel elevenítette fel a határon túli egyesületek számára szervezett továbbképzéseket, s beszélt az újonnan alakuló egyesületekről. Elhangzott az ifjúság nevelésének fontossága, a versenyekre való felkészülés, a tűzoltó hagyományok továbböregbítése. Kiderült: a tervek szerint lesz lehetősége majd az önkénteseknek a műszaki fejlesztésekre is, az elnök egy tipikusan önkénteseknek tervezett jármű beszerzésének lehetőségét vetítette a hallgatóság elé.

A jövő évi pályázatok eredményességéhez járult hozzá Kóbor Csaba tűzoltó alezredes azon előadásával, amelyben a pályázatok tapasztalatairól számolt be a parancsnokoknak. Gaál Attila tűzoltó őrnagy, megyei főügyeleti osztályvezető a műveletirányítás működéséről, a változásokról, a jelentési kötelezettségekről beszélt az önkénteseknek. A résztvevők hosszan tárgyalták az önkéntesek riasztásának mikéntjét és folyamatát. A képzés során az egyesületek adminisztratív feladatait részletesen vázolta Benei Tibor, a szövetség tikára, majd Pereszteginé Konkoly Anna az egyesületek adatszolgáltatási feladatairól, annak fontosságáról és a megoldás lehetőségeiről, Fülöp László alelnök pedig az egyesületek alapszabály módosítási kötelezettségéről adott tájékoztatást, amelynek jövő március tizenötödikéig kell eleget tenniük.

A Parancsnoki Fórumon a pályázatok eredményeit és az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat osztották meg egymással, többek között a BM és a Hankook pályázatok voltak napirenden.

Egy gyorsbeavatkozó gépjármű, a Dacia Duster bemutatójával folytatódott a program, amelyet Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke mutatott be. Az új fejlesztésű járművet a parancsnokok ki is próbálhatták.

Szombat délután a parancsnokok a KÖTÉL egyesület kaposvári új szertárát és felszereléseit valamint a beavatkozási tapasztalatait ismerhették meg.

A jó hangulatú továbbképzést a résztvevők hasznosnak és gyakorlati munkájukat segítőnek értékelték.