Hírek


Önkéntesek az olaszországi szakmai napon

2016-10-25 10:29:12

A Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére és támogatásával 2016. október 15-16-án, az olaszországi Cividale del Friuli városában rendezett nemzetközi szakmai napon, nyolc nemzet tizenhárom szervezete között hazánkat a kaposvári KÖTÉL Egyesület képviselte.

 

A „Rescueday 2016” elnevezésű rendezvény fókuszában az ismeretterjesztés állt. A cél az volt, hogy lakosság képet kapjon az önkéntesek munkájáról, ugyanakkor megismerhesse a mentés, a tűzoltóság veszélyeit, elsajátítsa a megelőzés kultúráját és néhány alapvető ismeretet vészhelyzet esetére.

A számos szakmai szervezet – önkéntes tűzoltó és mentőszervezetek, vám- és pénzügyőrség, rendőrség, erdőgazdálkodás, polgári védelem, barlangi kutató-mentők és az olasz Vöröskereszt – együttműködésének hála az érdeklődők látványos bemutatókat tekinthettek meg.

Nemzetközi együttműködés

A Rescueday egyik érdekessége, hogy a szervezők számos nemzetközi résztvevőt – amerikai, belga, horvát, német, magyar, szlovén és svájci tűzoltókat – hívtak meg, egyes bemutatókon pedig több csapat is együtt dolgozott. Ezzel a résztvevők is láthatták: vészhelyzetek esetén a határokon átnyúló együttműködések eltörlik a nemzeti különbségeket, hiszen a tűzoltók mindenütt ugyanazért, és ugyanolyan lelkesedéssel dolgoznak.

Sűrű program

A szeptember 15-én kezdődő bemutató különlegessége, hogy – a hagyományoktól eltérően – a zászlót nem felvonták, hanem a főtéren lévő templomtoronyból alpintechnika segítségével leengedték. A látogatók ezek után mindkét napon az esti órákig meglévő statikus kiállításokat, és dinamikus bemutatókat nézhettek meg.

A KÖTÉL a szervezők kérésére műszaki mentő szakfelszereléseket vonultatott fel a kiállításon. A tematikának megfelelően a kaposváriak egy szimulált közúti baleset felszámolásában több más ország hivatásos és önkéntes tűzoltóival működtek együtt, a kimentett sérülteket pedig a helyi Vöröskereszt önkénteseinek adták át. A fiatal nézők tálcatűz oltásában is kipróbálhatták magukat, míg a felnőtteknek a forró olajra öntött víz hatását demonstrálták a szakemberek.

Helyi sajátosságok

A kaposváriak beszámoltak az olasz katasztrófavédelem felszerelésbeli sajátosságairól is. Magyar szemmel nézve szokatlan volt például, hogy kisebb járművekkel (zömében 4x4-es Iveco-kkal) dolgoznak, amelyeken nincs beépített víztartály. A magasnyomású kiemelhető szivattyú mellé minden autón el volt helyezve egy búvárszivattyú is, amelyet az ottani kollégák táplálásra használtak.

A helyi erők a közelmúltban kezdtek átállni a menetes kapocsról a storcz-kapoccsal szerelvényezett tömlőkre, így gyakran előfordul, hogy két autó nem kompatibilis egymással.

A 12 ezres városban több mint 200 fő önkéntes tűzoltó és polgári védelmis teljesít szolgálatot, akik átlagéletkora bőven negyven fölött van – amelyből felsejlik, hogy az utánpótlás ott sem zökkenőmentes.

Fotók és tudósítás: „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület


Kapcsolódó képek:

Vissza