Nagy siker volt az MTSZ Szakmai Napok

2016-10-10 13:08:06

2016. szeptember 24-25-én, a balatonföldvári Naro kemping területén zajlott az a kétnapos rendezvénysorozat, amelyet a Magyar Tűzoltó Szövetség „Korszerű technika – korszerű módszerek” címmel rendezett meg az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltók számára (amelyen szívesen látták a hivatásosokat is, akik szép számban meg is jelentek).

Az összesen huszonhét kiállítót felvonultató szakmai napokra az előzetes regisztráció során nyolcszázan jelentkeztek, és a végén minden várakozást felülmúlva közel kilenszázan vettek részt. A hazai gyakorlatban ilyen átfogó rendezvényre még nem került sor, s a nagy érdeklődés talán ennek és a sokszínű és mindvégig komoly szakmai programnak szólt.

A jelentkezők rendkívül magas száma miatt mindkét nap tematikája ugyanaz volt, azonban még így is külön erőfeszítést igényelt az érdeklődők beosztása. Erre a szervezők különféle színű lapokat adtak az érkezőknek, akiket így segítettek tájékozódni az események között, egyben biztosítva, hogy kis csoportokban jól látható, hallható legyen minden. A megnyitó után a kiállítók standjai vonzották magukhoz a látogatók nagy részét – ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött az elméleti blokk, amelyben összesen öt előadás várta a szakmai információkra éhes közönséget.

A korszerű személygépjárművek felépítése és biztonsági rendszerei a mentést végzők szemszögéből címmel Szemlits Gyula, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. létesítményi tűzoltóságának munkatársa nyitotta meg az előadások sorát. Rögtön utána Tulok Antal, a Hesztia Kft. referense és a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke következett Korszerű egyéni védőeszközök és felszerelések című beszámolójával, őt követte Harangi Sándor, a Spirooptic Kft. igazgatója Meglévő eszközök korszerűsítési lehetőségei című összeállításával. Ezt követően Laczkó Péter, a SziFire Kft. divízióvezetője tájékoztatta a hallgatóságot egy összefoglalással, mely a Hazai fejlődési lehetőségek a műszaki mentés eszközeiben és technikájában címet viselte. A blokkot Bodó László, a KÖTÉL parancsnoka zárta a drónok szakmai szempontú elemzésével (Drón alkalmazása a tűzoltásban, műszaki mentésben).

Mindezzel egy időben azok sem unatkoztak, akik gyakorlatorientált bemutatókra, illetve kézzelfogható újdonságokra vágytak. A kiállítók standjain folyamatosak voltak a különféle eszközökkel kapcsolatos tájékoztatók, de időről időre egy-egy nagyobb csődületet vonzó bemutató is lezajlott.

Ilyen volt például a "KÖTÉL" Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület mentési gyakorlata, amely során egy előre bekészített gépjármű segítségével demonstrálták a műszaki mentés egyes mozzanatait, és az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Mindkét napon nagyon népszerűnek bizonyult a siófoki tűzoltóság Bronto Skyliftje, amely szinte folyamatosan szállította a magasba a látogatókat egy kis nézelődésre.

A vasárnapi bemutatón nagy tömeget vonzott még a Heros R16 Aquadux-X 4000 tűzoltó gépjárműfecskendője, amelyet ifj. Bodó László, a cég fejlesztőmérnöke mutatott be.

Az összesen huszonhét kiállítóval lezajlott, jó hangulatú és tartalmas szakmai napok a visszajelzések alapján nagy tetszést arattak a tűzoltó közösségben, hiszen a szakmai fejlődés mellett az összetartozást is erősítették.

A két napos rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hirt Ferenc országgyűlési képviselő úr, aki személyes példájával is erősítette a mentésben használatos korszerű eszközök fontosságát.