Hírek


Somogyi önkéntes tűzoltók segítettek Szabolcsban

2016-06-27 12:51:16

Amint már közismertté vált, a Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére az ország önkéntes tűzoltói siettek Magyarország legkeletibb régióját megsegíteni, ahol két alkalommal is teniszlabda méretű jégverés pusztított. Az ítéletidő nem kímélte az épülteteket, lakóházak, intézmények tetőszerkezetei rongálódtak vagy semmisültek meg teljesen. Az egyeztetések után június 21-én éjfélkor indult el a somogyiak 9 fős csapata, Görgeteg, Böhönye és Szentbalázs 3-3 önkéntes tűzoltója. Szerda reggel hét órakor már az eligazításon kapták meg feladatukat.

A kárfelszámolást irányító Operatív Törzs által meghatározottak szerint a 800 lelkes Méhtelek községben dolgoztak, ahol 210 ingatlanban keletkezett kár. A szitává lyuggatott tetők látványa fogadta őket, ahol elsőként a közintézmények tetőszerkezeteit kezdték javítani. A szerszámok mellett a tetőkön való biztonságos mozgáshoz jól jött a mászóöv és a kötél, de kellett a leleményesség és a szakértelem is.

Az éjszakai utazás utáni első napon – szerdán – az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat épülete, a szolgálati lakás és az iskolaépület folyosójának javításával végeztek. Csütörtökön pedig a hullámpala fedésű lakóházak tetőinek beázás elleni védelmét végezték. Itt kellett a leleményesség! A palafedésű tetők felújításának tapasztalatait felhasználva, a lyukas részeket kátránypapírral fedték be, majd ezt ráragasztva és rámelegítve hatásos fedést tudtak végezni. Ebben a hőség is a segítségükre volt, bár a palatetőkön ez, akkor nem volt örömteli élmény számukra. A somogyi önkéntes tűzoltók által kitalált olcsó, gyors és hatékony megoldást a helyiek nagy megelégedésével találkozott. Olyannyira, hogy ezután már több helyszínen is ezt alkalmazták.

1200 kilométer, 12 óra utazás, a tetőkön végzett fárasztó munka a tűző napon, az egyik oldalon, hálás és elégedett emberek a másikoldalon – ez volt a munka mérlege.

Szép volt, fiúk!

 


Kapcsolódó képek:

Vissza