Napelemes rendszerek tűzoltása – szabályok és taktikák

2022-11-16 12:29:25

A napelemes rendszerek egyre növekvő térnyerése kikényszerítette a tűzoltói beavatkozások újragondolását. Az azonosságok mellett jelentős eltérések vannak a napelem parkok, mint elektromos erőművek, valamint az épületek és létesítmények egyre változatosabb alternatív energiaellátása között.

Beavatkozási szabályok

Exponenciálisan növekszik a háztartási méretű kiserőművek darabszáma és kapacitása és ezzel párhuzamosan megjelentek az ilyen rendszereket érintő tűzesetek is.

Napelemes berendezések és környezetük tüzeinek oltása során a kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Ezek egyenfeszültsége alacsonyabb, mint 1500 V. A tűz oltását, illetve közvetlen környezetében a tűz terjedésének megakadályozását a villamos leválasztás után – villamos biztonságtechnikai szempontból – kellő körültekintéssel kell megkezdeni.

• A napelemes rendszer létét,
  • tűzeseti lekapcsolásának lehetőségét és helyét, valamint
  • a tűzeseti lekapcsolással nem lekapcsolható vezetékszakaszokat (feszültség alatt maradó vezetékeket) figyelmeztető táblák jelölik.

Napelemes rendszer és a tűzeseti lekapcsolás helyének jelzése

• A napelemes berendezések villamos leválasztását elsődlegesen napelem modulok és az inverter között elhelyezett szakaszolókapcsoló kikapcsolásával lehet elvégezni.
  • A kikapcsolás ellenére a szakaszolókapcsoló és a napelem modulok közötti vezetékszakasz feszültség alatt marad, mivel a napelem modulok mindaddig fenntartják a feszültséget, amíg napsugárzás éri azokat.
  • Amennyiben nagy távolság van a szakaszolókapcsoló és a napelem modulok között, akkor feszültség alatt állónak kell tekinteni a rendszert.

Napelem inverter és leválasztásra figyelmeztető tábla

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer vázlata

Alternatív áramtalanítás

• Alternatív megoldást jelenthet a napelem modulok fényt nem áteresztő festékkel történő lefújása vagy letakarása.

Napelem modulok letakarása

• Amennyiben a letakarás nem lehetséges, úgy villamos szempontból minősített, szigetelt nyelű szerszámmal a vezetékek levágásával tudjuk végrehajtani az áramtalanítást. Itt figyelembe kell venni, hogy a napelem pólusainak fémes áthidalása elektromos zárlatot okoz, mivel fény hatására a napelem dolgozik. Kényszer-beavatkozás esetén mindig csak magában haladó egy erű vezetéket vagy kábelt szabad elvágni.

A váltakozó áramú részek a napelem moduloknak az inverterről való leválasztását követően is feszültség alatt maradhatnak (hálózatra kapcsolt napelem rendszerek esetén), hiszen az áramtermelés szünet időszakában a szükséges villamosenergiát a közüzemi elektromos hálózat szolgáltatja a berendezések számára. Tehát nem elegendő

• csak a napelem rendszer áramtalanítására koncentrálni, hanem
  • a hagyományos hálózatról történő leválasztásról is gondoskodni kell.

Napelemes rendszer égése

Felkészülés az egyéb veszélyekre

Az áramtalanítás mellett figyelembe kell venni:

• Az épületekre szerelt napelemek saját és rögzítő elemeik súlyával terhelik az épületszerkezeteket, ami az építmény állékonyságát befolyásolhatja
  • A felszerelt elemek akadályozhatják a tűzoltók mozgását a tetőszerkezeten.
  • A tűz következtében felszabaduló hő a napelem védelmét szolgáló üveg borítások szétrobbanását okozhatja, ami veszélyeztetheti a tűzoltókat.
  • A napelemek tüze esetén, egyes technológiáknál kis mennyiségű mérgező anyag kerülhet a levegőbe. Ez csak a nagyteljesítményű központi rendszerek esetén érheti el az észlelhető nagyságot, ezért csekély munka- és közegészségügyi kockázatot okozhat.
  • A kis teljesítményű rendszereknél nem kell számítanunk olyan mértékű mérgezőanyag felszabadulásra, ami speciális intézkedést igényelne a beavatkozók és az érintettek részéről.

Forrás:

Dr. Bérczi László tű. ddtbk. főtanácsadó, tűzoltósági főtanácsos
Belügyminisztérium

Vinkó Kornél tű. őrnagy, kiemelt főelőadó
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Országos Tűzoltósági Főfelügyelőség
Tűzoltósági Főosztály

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.