Hírek


A fotovoltaikus rendszerek üzemállapotai és a szükséges intézkedések

2022-11-16 12:12:38

A beavatkozás előtt fontos felderíteni, milyen módon üzemel a napelemes rendszer, amely napszaktól és felhasználási módtól függően különböző veszélyeket rejt magában.

Napközben

A napelem modulok csak nappal termelnek energiát. Amint a napfény eléri a felületet, elektromos feszültség mérhető a modul érintkezőin. Ez akkor is így van, ha kevés a fénybesugárzás, ha felhős az ég, amikor felkel a nap, vagy amikor a nap lenyugszik. Ha elektromos fogyasztót csatlakoztatnak a napelemekhez, elektromos áram kezd folyni.

Üzemben lévő berendezés

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek üzemkészek, ha az összes szakaszolókapcsoló és a megszakító be van kapcsolva. Amint a napfény rásüt a napelem modulokra, az inverterek kis teljesítmény mellett is üzemi állapotba kerülnek, és a napenergia a 230V/400V-os hálózaton (AC) vagy a közüzemi ellátó hálózaton jut el a fogyasztókhoz.

Napelemek áramerősség-feszültség (I-U) jelleggörbéje és teljesítménye a napsugárzás függvényében

Nem üzemel a berendezés

A napelemes rendszer azonnal leáll, amint a fogyasztókhoz vagy a közüzemi hálózathoz való csatlakozás megszakad. Ez az AC terhelés megszakító kapcsoló vagy az elektromos panelen (AC) lévő hibaáram megszakító és az egyenáramú terhelés megszakító kikapcsolásával történik. Az inverterek a kijelzőjükön vagy egy optikai jelzésen keresztül jelzik az üzemállapot változását.

Feszültségmentes?

Vigyázat a napelemes rendszer a leállítás után NEM feszültségmentes!

  • A napelem modulok egyenáramú vezetékei rendelkeznek elektromos üresjárati feszültséggel, amely akár 1000 V is lehet.
  • Az inverterek egyenáramú csatlakozókapcsai még legalább 5 percig feszültség alatt vannak, mivel a készülékek elektromos kondenzátorai csak lassan sülnek ki.

Kikapcsolt napelemes rendszerek

  • Napközben is életveszélyes az elektromos egyenfeszültség.
  • A sorosan csatlakoztatott szolármodulok 1000 V-ig terjedő állandó feszültséggel rendelkeznek, és
  • az inverterek egyenáramú csatlakozókapcsain átmeneti kisülési feszültség található.

Az éjszaka folyamán

Az éjszakai fényforrások nem generálnak életveszélyes elektromos feszültséget a napelemes rendszereken.

  • A holdfény csak alacsony elektromos feszültséget generál a napelem modulokon.
  • A tűzoltóság fényszórói vagy a tűz fénye jellemzően nagyon inhomogén módon sugározza be a napelem modulokat, ezért csak alacsony elektromos feszültséget generál. Ennek ellenére az egyenáramú terhelés-megszakító kapcsolót ki kell kapcsolni, nehogy az inverterben lévő kondenzátorok feltöltődjenek.

A hold és a fényszórók éjszaka nem generálnak életveszélyes elektromos feszültséget, de biztonsági okokból tűz esetén ajánlott a napelemes tűzoltó kapcsoló bekapcsolása, még akkor is, ha a fotovoltaikus rendszert közvetlenül nem érinti a tűz.

 

A bejegyzés a Rescue Security & Safety VI projekt része, melynek összefoglaló oldala itt található meg.

Vissza