Hírek


Önkéntes parancsnoki konferencia Igalban

2015-12-17 09:15:56

2015. december 11-12-én – a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség szervezésében – az önkéntes tűzoltóparancsnokok éves továbbképzése Igalban. „Elismerésre méltó az a példamutató együttműködés, amelyet a somogyi hivatásos, létesítményi, az önkormányzati és az önkéntes tűzoltók közt tapasztalható” – többek között így kommentálta Kelemen Zsolt, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke az eseményt.

A kétnapos szakmai konferencia első napján Obbás Gyula polgármester köszöntötte a megye önkéntes és hivatásos tűzoltóparancsnokait, akiknek ezt követően Wéber Antal tű. dandártábornok mondott köszönetet. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott: minden évvége egy mérföldkő, a munkánk azonban folyamatos, az elmúlt egy évben végzett áldozatos munkáért pedig köszönet jár.

Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke büszkeségének adott hangot, mikor arról beszélt, a megyében már három egyesület teljesítette az önálló beavatkozáshoz szükséges feltételeket, ezekről és az önkéntes tűzoltó egyesületeket érintő pályázati, működési tapasztalatokról szóló konzultációt állítottak össze a programban.

Somogy megye első önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületének tapasztalatairól Bodó László beszélt a konferencia résztvevőinek. A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület több mint másfél éve vállalta, hogy Kaposvár mellett Taszár, Zselicszentpál, Zselickislak, Kaposszerdahely, Kaposújlak, Juta, Sántos, sőt az idei évtől már Simonfa településeken is támogatják a hivatásos tűzoltók munkáját.

Benei Tibor, a Somogy megyei Tűzoltó Szövetség ez évi feladatairól beszélt, kiemelve a viharkárok felszámolást, eltűnt állampolgárok felkutatását. A szövetség somogyi titkára hozzátette: örvendetes, hogy a kismotorfecskendő-szerelési és a tűzoltó hagyományőrző verseny még mindig nagy népszerűségnek örvend a megyében.

Kelemen Zsolttal, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnökével a pályázati lehetőségeket térképezték fel a parancsnokok. Kiderült: a magyar tűzoltógépjárművek gyártásával foglalkozó társaság nyitott arra, hogy az önkéntesek gyorsbeavatkozó képességét egy számukra kifejlesztett cserefelépítményes gépjárművel növelje, úgy, hogy azt az önkéntes tűzoltók igényei alapján málházzák fel. Pintér Tibor, a BM HEROS Zrt. gyártás divíziós vezető-helyettese elmondta: dolgoznak a felépítmény variálásán. A 400 literes víz- és 25 literes habtartállyal rendelkező terepjárót szemügyre is vehették a jelenlévők.

Ezt követően Fülöp László alelnök vezetésével ismerkedhettek a résztvevők Igal létesítményeivel, köztük a legutóbbi egyházturisztikai fejlesztés eredményeivel, amely Igal városi rangját is nagyban meghatározza.

Az esti programban Igal legújabb túristaszállásán folytatódott a kötetlen beszélgetés a konferencia résztvevői közözött.

A második napon az önkéntes tűzoltó egyesületek beavatkozásairól, azok tapasztalatairól számolt be Kóbor Csaba tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő. 2014-ben 25 egyesület 330 alkalommal vonult káresethez, míg idén 221 esetben riasztották az önkéntes egységeket. A számok nem az aktivitás csökkenését mutatják – jegyezte meg a főfelügyelő. Az alezredes kihangsúlyozta: jól nyomon követhető a fejlődés Somogyban. Az állampolgárok biztonságérzete és a tűzoltók iránti bizalom folyamatosan nő, így az önkéntesek a megelőzés területén is segíteni tudják a hivatásosok munkáját. Az előadás végén Kóbor Csaba rávilágított: fontos, hogy a hivatásosok és az önkéntesek ismerjék egymás problémáit, hiszen így tudnak előrehaladni azon az úton, amely nem más, mint Magyarország tűzvédelme.

Gaál Attila tű. őrnagy, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztályvezetője a segélyhívások kezeléséről adott átfogó képet. Az osztályvezető beszélt a műveletirányítási központ működéséről, a tűzoltó egységek riasztási sorrendjéről. Majd a káresetek közös felszámolásának gördülékenyebbé tételéhez is szükséges visszajelzési kötelezettségre emlékeztette a tűzoltókat. Fontos – jegyezte meg az őrnagy –, hogy a műveletirányítók tisztában legyenek azzal, ha az önkéntes erők elindultak a helyszínre, hiszen így őket is ellátják a beavatkozáshoz szükséges információkkal, amelyeket a bejelentőtől tudtak meg, így kevésbé találhatják szemben magukat váratlan helyzettel.

Az egyeztetésen az is elhangzott: a tervek szerint minden állampolgárnak a jelzéstől számított tíz percen belül segítséget kell kapnia. Ezért még több önkéntest kell mozgósítani – jelentette ki Kelemen Zsolt. A Somogyban tapasztalt önkéntes és a hivatásos tűzoltók közti együttműködés azonban példaértékű – jelentette ki a szövetség alelnöke. Jó látni – folytatta a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke – hogy a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a tűzoltó szövetség megyei szervezetének égisze alatt ilyen kapcsolat alakult ki a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltók között. Kevés megyében tapasztalható a somogyihoz hasonló szervezettség – zárta be a konferenciát az alelnök. Majd a közelgő ünnepekre tekintettel karácsonyi ajándékot kapott az újonnan alakuló csökölyi önkéntes tűzoltó egyesület. Tíz garnitúra öltözetet vett át a szövetségtől az egyesület létrehozásában nagy szerepet vállaló böhönyei tűzoltóparancsnok, Mencseli Imre vett át.

A megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, Heizler György zárásként megköszönte a résztvevők aktivitását és kiemelte a vendéglátó település Igal kiváló szervezését. Fülöp László alelnök úrnak külön köszönetét fejezte ki a példás szervezéséért.


Kapcsolódó képek:

Vissza