Hírek


Somogyi önkéntes tűzoltó lett „a világ legerősebb tűzoltója”

2015-09-18 08:58:04

Egyszerre két aranyérmet is egy somogyi önkéntes szerzett meg az idei TFA-bajnokságon. Az augusztus végén zajló tűzoltóverseny dupla első helye kiemelkedő teljesítménynek számít.

Idén Orosházán  augusztus 29-én zajlott a „Toughest Firefighter Alive” (kb. A világ „legkeményebb” vagy „legszívósabb” tűzoltója) bajnokság, amelyen számos tűzoltó mérhette össze az erejét. A megmérettetés magyar neve („A világ legerősebb tűzoltója”) némiképp félrevezető; az eredeti cím sokkal jobban tükrözi, hogy a feladatokat az erő, a kitartás és a vasakarat tökéletes összhangja segít teljesíteni.

Idén egy somogyi önkéntes tűzoltó, ifj. Bodó László, a kaposvári KÖTÉL egyesület tagja ért el irigylésre méltó eredményt: a korcsoportjában, és a magyarországi összesítésben is a dobogó legfelső fokára állhatott.

 „Kemény legények”

A „legkeményebb” tűzoltó címért szó szerint emberfeletti teljesítményt kellett nyújtani idén is. A feladatok önmagukban is embert próbálóak; idén ehhez azonban a teljes erővel tomboló nyár is hozzájárult. A versenyzőknek 38-39 fokban, a hőt megnövelve visszatükröző aszfalton, teljes védőfelszerelésben, javarészt légzőkészülékben kellett a tudásuk legjavát nyújtani.

Először két alapvezetéket kellett kihúzni negyven méterre, természetesen futva; utána az ún. kalapácsdobozra kellett ötvenszer lesújtani egy ötkilós kalapáccsal. Ezek után újabb negyven méteres futás következett, két, egyenként tizenöt kilós ballont cipelve. Csak ezek után lehetett levenni a „légzőt”, és futni tovább a két méteres palánkhoz. Ennek leküzdése után jött a bevetésen résztvevő tűzoltók egyik legnagyobb kihívásának „modellezése”, a magatehetetlen személy mentése. Ez volt az igazi erőpróba: a nyolcvankilós bábu hatvan méteren keresztül történő cipelése során sokan kidőltek.

Aki ezek után is képes volt tovább menni, arra várt még egy három emelet magas állvány, amire két összetekert tömlőt kellett kötélen felhúzni. Végül, mintegy levezető gyakorlat gyanánt, két, a gyilkos hőt sugárzó aszfaltra kifektetett tömlőt kellett szabályosan összetekerni.

Ifj. Bodó László: a legkeményebb magyar tűzoltó

Ilyen körülmények között óriási teljesítmény, hogy egy önkéntes tűzoltó, ifj. Bodó László vitte el a harmincas korcsoportban  és az összesített hazai kategóriában az első helyet. Persze a győzelem nem a „semmiből” jött: a kaposvári KÖTÉL egyesület tagja a TFA-n már korábban is kitűnt. Első eredménye 2010-ben mindjárt az önkéntes csoport első helye volt, amit 2013-ig sikerült is tartania.

Az összesített kategóriában 2013-ban aranyat, a tavalyi orosházi versenyen ezüstöt, míg idén ismét az aranyat ért a teljesítménye. Így bátran kijelenthetjük, hogy hazánkban ifj. Bodó László önkéntes tűzoltó a „legkeményebb”.

A kiemelkedő teljesítményéhez ezúton is szívből gratulálunk!

 

Vissza