Hírek


Önálló beavatkozó a Szőkedencsi egyesület

2015-06-01 08:29:57

Június elsejétől hét településen önállóan végez tűzoltást és műszaki mentést a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület. Az önálló beavatkozásra feljogosító igazolást az országos tűzoltósági főfelügyelőtől május huszonhatodikán vették át.

A szőkedencsi önkéntes egyesület 2004-ben tizenheten hozták létre, s azóta a létszám negyvenre emelkedett. Mostantól Somogy és Zala megye határán, hét település tűzvédelmét vállalták magukra, gondoskodva kétezernél is több lakos biztonságáról. Ez Szegerdő, Főnyed, Sávoly, Somogyzsitfa, Tikos, Szőkedencs és Csákány lakóinak nagyobb biztonságot, míg az önkénteseknek jóval nagyobb felelősséget jelent.

Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő az ünnepségen kijelentette: örül, hogy újabb egyesülettel bővült az önállóan beavatkozók köre, a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület az országban tizenötödikként teljesítette az ehhez szükséges szigorú feltételeket.

Komári József, a település polgármestere idézte fel a tűzoltóság történetét. Kiemelte: az egyesületnek közösségformáló ereje van, közreműködésükkel nőtt a Szőkedencsen élők biztonságérzete, hiszen a segítség helyben van. Munkájukat 2008-ban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a megyei közgyűlés elnöke nívódíjjal ismerte el. 2011-ben az „Az év polgárőr egyesülete” cím büszke birtokosai lettek. Az idei Szent Flórián-napon pedig Csordás László az egyesület tagja vehette át a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnökétől az „Az év somogyi tűzoltója” címet.

Az ünnepség zárásaként az országos tűzoltósági főfelügyelő átadta az egyesület tagjainak az önálló beavatkozásra feljogosító igazolást.

Vissza