Hírek


Szent Flórián napi Ünnep – elismerések az önkéntes tűzoltóknak

2015-05-07 09:22:57

Főhajtással tisztelegtek a somogyi tűzoltók a szakma védőszentjének, Szent Flóriánnak szobránál Kaposváron. Tűzoltó elődeink a sok áldozat, mártír és szent közül benne találták meg példaképüket, Flórián munkájuk lényegét testesíti meg: állhatatosságot, becsületet, embertársaik segítését. Alakja az elmúlt századok során a tűz ellen küzdő ember jelképévé vált.

Fejet hajtottak és elhelyezték az emlékezés virágait a „tűz katonájának” toponári szobránál hivatásos és önkéntes – aktív és nyugállományú – tűzoltók, valamint kéményseprők. Majd a kaposvári Nagyboldogasszony római katolikus templomban mondott ünnepi szentmisét Berta Tibor ezredes, tábori püspöki helynök azokért a tűzoltókért, akik nem gondolnak saját életükre, amikor a tűztengerbe rohannak; akik szembeszállnak tűzzel, vízzel, a természeti erőkkel; akik sok milliárdos értéket, számos emberi életet mentenek meg; az igazi hazafiakért.

A Szivárvány Kultúrpalotában Szita Károly, Kaposvár város polgármestere mondott ünnepi beszédet. A polgármester köszönetet mondott mindazon hazafinak, akik a lángoló épületekből, az összeroncsolódott járművekből és a víz által megrongált házakból mentik embertársaikat.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a 140 éves tűzoltóság alapítóit és a tűzoltó elődöket, valamint az általuk elvégzett feladatok eredményeit méltatta. A dandártábornok ünnepi beszédében ezután minden tűzoltóhoz szólt, kifejtette: május 4-én Szent Flórián alakjának adózunk, s a tűzoltó társadalom bajtársias összefogása mutatkozzon meg az ünneplés pillanataiban. Sose felejtse el senki, hogy mi mindannyian egy magasztos igaz célért, az ország lakossága életének biztonságosabbá tételéért dolgozunk, függetlenül attól, hogy ki milyen szervezeti formában teszi ezt, kinek milyen rendfokozata van, sugárcsővel vagy éppen tollal a kezében tesz azért, hogy a biztonság valóság legyen.

Az ünnepi állománygyűlésen Róth Zoltán tűzoltó százados, kaposvári tűzoltóparancsnok beszélt a jelenlévőknek arról, 1875-ben elődeink miért gondolták úgy, hogy szükség van egy szervezett, képzett, bármikor bevethető egységre. Akkor alakult meg a Kaposvári Tűzoltó egylet. A 2012-ben megalakult a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság ma nyolcvankét fővel működik, és 7 Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel karöltve Kaposváron kívül még további 74 település elsődleges mentő tűzvédelmi tevékenységét biztosítja.

Az ünnepség elismerések átadásával zárult.

 

Heizler György tű. ezredes a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke elismeréseket adott át:

Csordás László Szőkedencs Az év somogyi tűzoltója dísztányér
Nagy László Böhönye Kimagasló Tűzoltói tevékenység (dísztányér)
ifj. Bodó László KÖTÉL Kimagasló Tűzoltósport tevékenység (dísztányér)
Köcski  Miklós Fonyód Kimagasló Tűzoltói tevékenység (dísztányér)
Varga Péter Csurgó Reményi Samu emlékérem
Reichert Csaba Tab Gr. Széchenyi Ödön díj (központilag veszi át)
GLINDE VÁROS TŰZOLTÓSÁGA Németország/Glinde A 140 éves kaposvári tűzoltóság évford. dísztányér

 

 

Szolgálataiért szolgálati érmet vehetett át:

Tóth-Mérei József Igal 25 éves szolgálati érem
Horváth Zsolt Fonyód 25 éves szolgálati érem
Fülöp László Igal 30 éves szolgálati érem
Kövesi József Mike 30 éves szolgálati érem
Váradi Tibor Mike 30 éves szolgálati érem
Németh István Nagybajom 30 éves szolgálati érem
Kövesi János Mike 40 éves szolgálati érem
Molnár Béla Mike 40 éves szolgálati érem
Kuckó József Nagybajom 40 éves szolgálati érem
Horváth József Nagybajom 40 éves szolgálati érem
Tóth Lajos Nagybajom 40 éves szolgálati érem
Takács János Berzence 40 éves szolgálati érem
Csepeli János Berzence 40 éves szolgálati érem
Huszics István Berzence 50 éves szolgálati érem
Dégi János Fonyód 50 éves szolgálati érem

 


Kapcsolódó képek:

Vissza