Hírek


Kitüntették a Szőkedencsi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet

2015-04-30 09:21:49

Április 29-én tartotta meg hagyományos tűzoltónapi ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A rendezvényen megemlékeztek Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről, valamint elismeréseket vehettek át az arra érdemesek, köztük a szőkedencsiek.

Május negyedike, a tűzoltók napja – kezdte beszédét dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, majd azzal folytatta: a mindennapi beavatkozások mellett meg kell állnunk és meg kell emlékeznünk védőszentünkről. Szent Flórián az ókori római birodalom egykori centuriója a tűzoltók patrónusa. A védőszent a római birodalomban Diocletianus császár uralkodásának idején, időszámításunk szerint 304. május negyedikén halt mártírhalált a keresztényüldözések miatt. Önfeláldozásának napja világszerte a tűzoltók ünnepe. Személyében összpontosult minden, ami a tűzoltói hivatás lényege, hiszen olyan értékeket képviselt, mint a becsület, az emberség, a tisztesség, az önfeledt segíteni akarás, a bátorság és a bajtársiasság. A főfelügyelő megemlékezett gróf Széchenyi Ödönről is, aki 145 éve hozta létre Budapesten az első hivatásos tűzoltóságot. Valamennyi tűzoltó nevében úgy fogalmazott a dandártábornok: „boldog vagyok, hogy a tűzoltók nagy családjához tartozhatok”. Végezetül kijelentette: az ünnep úgy szép, ha együtt ünnepel az egész család, ezért a rendezvényen megemlékeztek azokról a tűzoltókról is, akik már csak gondolatban lehetnek közöttünk.

Négy somogyi elismerést adtak át.

  • A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója munkakörében hosszú időn át végzett, kiemelkedő teljesítménye elismeréseként soron kívül előléptette tűzoltó századossá Huszti Csaba Bertalan tűzoltó főhadnagyot, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei iparbiztonsági főfelügyelőjét.
  • A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelmi szervek népszerűsítése és a társadalmi kapcsolatok építése, valamint a katasztrófavédelem terén huzamosabb ideje végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Tűzoltóság Napja alkalmából a katasztrófavédelem tiszteletbeli tagja kitüntető címet adományozta Szita Károlynak, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármesterének.
  • A Katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Karvalics Ottónak, Barcs város polgármesterének.
  • Katasztrófavédelem munkájának támogatása során végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ajándéktárgyat ajándékozott a Szőkedencsi Polgárőr- és Tűzoltó Egyesület állománya számára, az elismerést átvette Komári József elnök.

Vissza