Hírek


Elhunyt Bősze Sándor (1957-2014)

2014-11-03 10:50:50

A Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség felügyelő bizottságának elnöke, a Somogy Megyei Levéltár igazgatója hosszan tartó súlyos betegségben 57 éves korában hunyt el.

A Kaposváron született bölcsészdoktor fő kutatási területe a modern kor, és azon belül is meghatározó a civil társadalomszerveződés, az egyesületi élet kutatása volt. Így szinte természetesen került a tűzoltómozgalom vonzáskörébe, s a támogatónként, a barátunkként tarthattuk számon. Több cikluson keresztül volt az elnökség tagja, s tanácsaival, kutatói tapasztalatával segített.

Ezen túl is jelentős szakmai, közéleti szerepet és feladatokat vállalt, tagja volt a Magyar Levéltárosok Egyesülete választmányának, a Somogy megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnökségének, a Mogersdorf Nemzetközi Kultúrtörténeti Szimpózium szervezőbizottságának. Szervezője, aktív résztvevője volt a Rijekai Történeti Levéltár dualizmus kori iratanyaga rendezésének.

Számos kitüntetése közül a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét (2006), és a Somogy Polgáraiért díjat (2009) emeljük ki.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

Vissza