Hírek


Fontos: gépjárműadó alóli mentesítés menete

2021-03-31 09:07:14

Fontos tájékoztató a gépjárműadóval kapcsolatos mentességi kérelemről, ami érintheti az idei pályázatokat is. Miért és hogyan kell kérni a mentességet – leírás és képekkel illusztrált útmutató, illetve Dobson Tibor tű. ddtbk. felhívása. 

Tisztelt Bajtársak!

Az adózás rendjében beállt változások kapcsán egyeztettem a NAV illetékes vezetőivel a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművek súlyadója ügyében, amely alól minden szervezetnek önállóan kell mentesítést kérni.  

A 2021. évi sikeres pályázatok benyújtásának egyik feltétele az ún. 0-s adótartozás, ezért kérem az egyesületi és az önkormányzati tűzoltóságok vezetőit, hogy az általuk képviselt szervezetek esetleges tartozását a következő időszakban ellenőrizni szíveskedjenek.

Amennyiben az esetleges adóhátralék kizárólag a megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárművek súlyadó alóli mentesítésének hiánya miatt következett be – az idei évben benyújtásra került kérelem ellenére -, az érintett tűzoltóság az elérhetőségeit – cím, telefonszám, e-mail – a megyei/budapesti szövetség elnökének szíveskedjen soron kívül megküldeni.

Ezt követően a területi szövetségek az összesített adatokat a MTSZ Irodára továbbítják a NAV irányába történő központi ügyintézés érdekében.

A mentesítési kérelem az alábbi linken indítható, amelyhez lejjebb görgetve képes útmutatót is mellékeltünk.

Együttműködésüket köszönöm!

Budapest, 2021. március 31.

Dobson Tibor tű. dandártábornok sk.


Mentesítési kérelem – útmutató 

Mentesítés kérvényezése: https://onya.nav.gov.hu/#!/login

 

Mentesítés menete

1. Kattintsunk a belépés gombra

2. A képviseltre jogosult személynek kell belépnie, saját magát kell azonosítania (az ún. Középonti Azonosítási Ügynökön, a KAÜ-n keresztül, ahol többféle azonosítási mód is lehetséges)

3. Az azonosítás után a képernyő tetején a jobb oldalon lehet kiválasztani a „Képviselt adózó” felirat alatt az egyesületet/alapítványt

4. Ezek után az „Új nyomtatvány” kiválasztása

5. Az „Adóigazgatási eljárással kapcsolatos nyomtatványok” opció kiválasztása

6. A GJADO kódjelű űrlap kitöltése

Vissza