Hírek


Változnak az Önkéntes Tűzoltó Egyesületekre vonatkozó szabályok

2013-12-19 10:16:11

A Magyar Közlöny december 12-én megjelent számában olvashatók a jövőre hatályba lépő új Polgári Törvénykönyvvel összefüggő módosulások. Eszerint módosultak a civil szervezetekkel kapcsolatos jogszabályok, mindez hatással lehet az önkéntes tűzoltó egyesületek életére is

A jövőben egyszerűbben válhat egy-egy szervezet az állampolgárok személyi jövedelemadója egy százalékának kedvezményezettjévé. Egységesen „a rendelkező évet megelőző második év első napján” jogerősen nyilvántartásban lévő olyan egyesület, alapítvány részesülhet felajánlásban, amely belföldi székhellyel, magyarországi vagy határon túli magyar közösség érdekében tevékenykedik, továbbá szervezetileg, működését illetően is pártoktól független. A személyi jövedelemadó civil szervezetek részére felajánlható egy százalékával kapcsolatos egyes rendelkezések 2015. január elsején lépnek hatályba. Vagyis a 2014-es személyi jövedelemadó egy százalékát olyan szervezet kaphatja meg, amely 2012. január elsején már jogerősen szerepelt a nyilvántartásban.

A törvénymódosítás kimondja, hogy ha egy szervezet életében jogutódlás történt, akkor a jogutódot megilletik a jogelőd javára tett felajánlások, ám ha nincs jogutód, akkor a felajánlott adóforintokat a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül ugyancsak civil szervezetek támogatására kell fordítani.

2014. január elsejével változik annak rendje is, hogy hogyan válhat egy szervezet kedvezményezetté. Eddig utólag kellett igazolniuk a jogosultságot, ezentúl előzetes regisztrációra lesz szükség. Ennek során a feltételeknek megfelelő civil szervezet előzetes regisztrációval, a rendelkező évet megelőző év szeptember harmincadik napjáig kérheti nyilvántartásba vételét. Az adóhatóság a jogosultságot egy évre állapítja meg, és minden év január elsején saját honlapján, valamint a Civil Információs Portálon keresztül is közzéteszi a kedvezményezettek adatait. Ezeket az adatokat a rendelkező nyilatkozat megtételére rendszeresített elektronikus formanyomtatvány is listaként tartalmazza, ezzel is segítve az adózói felajánlásokat. Az érdeklődők így előzetesen tudnak tájékozódni, ráadásul a rendszer segít azt is elkerülni, hogy az összetéveszthető elnevezések miatt az adózó rossz helyre küldje felajánlását. Az új eljárás alkalmazása első alkalommal 2014 szeptemberi határidővel, a 2015-ös rendelkező évben lehetséges.

Vissza