Hírek


I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus

2018-09-25 13:30:08

Az utóbbi években Délkelet-Európában jelentősen megnövekedett a tűzoltó szakmai tréningek, szemináriumok, kongresszusok és konferenciák száma. A Vajdasági Tűzoltó Szövetség által szervezett tűzoltó kongresszus az első első ilyen rendezvény Szerbia területén.

„Mindannyian részesei vagyunk!“ szlogennel a vajdasági Újvidéken, 2018. szeptember 27-29-én kerül megrendezésre az I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus Ausztria, Bosznia és Hercegovina, Horvátország, Magyarország, Makedónia, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia tűzoltó szakembereinek részvételével. 300 résztvevőt várnak a tűzoltóság soraiból és 100 résztvevőt a tudományok területéről Elméleti előadások mellett gyakorlati és szimulációs bemutatók is lesznek, melyeket a résztvevők ki is próbálhatnak. A gyakorlatokkal párhuzamosan műhelymunkák is lesznek és kiállítások, valamint a tűzoltás fejlődésének története is be lesz mutatva.

 Az I. Vajdasági Tűzoltó Kongresszus ötlete a 2016-ban a deliblátói homokpusztán megrendezett I. Tűzoltó szeminárium után született meg, mely szemináriumnak köszönhetően létrejöttek együttműködések a régió tűzoltó szervezeteivel. Ezek után a Vajdasági Tűzoltó Szövetség kinevezte az ilyen jellegű események szervezőbizottságát, mely bizottság projektje ez a Kongresszus.

„Ez a kezdete az ilyen típusú rendezvényeknek itt nálunk Vajdaságban. Minden kezdet nehéz, de bátorít engem a tény, hogy sokunkat előadókat foglalkoztat, hogy bemutathassuk írásainkat, dolgozatainkat a nagyközönségnek és, hogy a tűzoltó felszereléseket gyártó és forgalmazó cégek is érdekeltek, hogy kiállítsák termékeiket. Megláttuk azt, hogy a reménykedés és a kritizálás helyett meg kell tennünk a megfelelő lépéseket, hogy feljavítsuk a szakmai gondolkodást. A tűzoltó szakmai összejövetelek kiemelt jelentőségűek a tűzoltó szakma fennmaradásának érdekében és a tűzoltóság népszerűsétésében. Büszkeséggel mondhatjuk, hogy ezen az úton támogat bennünket szinte mindegyik tűzoltó szervezet itthonró is és a rágióból is.“ - Mondja Mirko Ilics a Kongresszusszervező bizottság elnöke, aki okleveles tűz- és katasztrófavédelmi mérnök.

Fontos kiemelni, hogy a Szerb Kőolajipari Vállalat a „NIS Naftagas“ stratégiai partnere a Kongresszusnak. Továbbá támogatók még és be fognak mutatkozni a rendezvényen a következő vállalatok: Alvidis, Vatrosprem, Rasel d.o.o., Orvosi készülékek és technológia, Husquarna, Weber Rescue, Mile Dragić. Irígylésre méltóan megnőtt a kiállítók száma az előző rendezvényhez, a Tűzoltó Szemináriumhoz képest. A szervezőnek jelentős támogatást élvez az újvidéki Műszaki Egyetem részéről is, mint a legrégebbi tűzoltó szakembereket képző intézmény.

Néhány szakelőadó Horvátországból is fog előadást tartani, akik már többször adtak elő szerbiában, de legfőképp a hagyományos, Horvátországban, Opátiában rendszeresen megrendezett szakmai találkozón.

Több információt a Kongresszus saját honlapján lehet találnia következő címen: www.vatrogasni-kongres.com.

Vissza