Hírek


125 éves jubileumot ünnepeltek Szőkedencsen

2017-11-02 14:41:00

Nem mindennapi eseménynek lehettek tanúi a szőkedencsiek. A település jogelőd önkéntes tűzoltó egyesületét 125 évvel ezelőtt alapították. A jogutód Polgárőr és Tűzoltó Egyesület szolgálatába ezen az ünnepségen két új gépjármű állt, s befejeződtek a szertár felújítási munkálatai is.

Az ünnepségen Móring József Attila országgyűlési képviselő, Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és Fehér Zoltán, a Somogy Megyei Kormányhivatal igazgatója is gratulált. Kiemelték, hogy a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület a megye egyik emblematikus közössége, amelynek tagjaira a térség lakossága mindig számíthat.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át a korábban Nagyatádon szolgálatot teljesítő Steyr Bronto Saurus kulcsát Komári József, parancsnoknak. A szőkedencsi egyesület elnöke, Tekenyős András pedig annak a Steyr gépjárműnek a kulcsát bízta Balatonmária és Balatonkeresztúr települések önkéntes tűzoltó egyesületének elnökére, amellyel eddig Somogy és Zala megye határán fekvő falvak segítségére siettek. Az átadásoknak azonban itt még nem ért vége.  A szőkedencsi egyesület ugyanis egy új Lada 4x4 Urban típusú járművet vásárolt, amelyet tűzoltói feladatok során az országban először a szőkedencsi tűzoltók tesznek próbára. A jármű kulcsát Nagypál Tamás, márkavezető és Horváth Attila értékesítési menedzser adta át az egyesület parancsnokának, aki ezt követően a település első embereként is köszöntötte az ünneplő közösséget. Beszédében kifejtette: 1891. szeptember negyedikén Szőkedencs község képviselő testülete rendkívüli közgyűlésen alkotott tűzoltási szabályrendeletet, melynek értelmében megszervezték a Köteles Tűzoltóságot. A jelenleg negyvenöt taggal működő egyesületnek sok feladata van a térségben, miután 2015. júliusában önálló beavatkozású egyesületté váltak. A két új jármű ebben is nagy segítséget jelent.

A járművekre, az új héjazatot és belső festést kapó épületre, valamint az állományra Papp Szabolcs plébános kérte az égiek áldását.

A megyei katasztrófavédelmi igazgató és Heizler György, a Somogy Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke egy emléklappal köszöntötte a 125. éves egyesületet, s kívántak további jó szolgálatot a tűzoltóknak. A jubileumi rendezvény ünnepi szentmisével zárult.


Kapcsolódó képek:

Vissza