Új tűzoltóbázis Bolháson, modern eszközök Berzencén

2014-07-08 11:00:15

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés végrehajtásához nyújtandó támogatás alapjából közel 50 millió forintos támogatást nyert Bolhás-Berzence-Rinya Dráva Szövetség közös projektje.

A tavalyi évben az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Bolhás kezdeményezésére Bolhás és Berzence önkéntesei együttműködési megállapodást írtak alá, amely lehetővé tette a különböző LEADER térséghez tartozó egyesületek közös projektjének előkészítését. A  Rinya Dráva Szövetséggel közösen Bolhás-Berzence ÖTE közös fejlesztése címen pályázatot nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Az Irányító Hatóság jóváhagyása után elkezdődött annak részletes kidolgozása (tervek készítése, építési engedély beszerzése, árajánlatok kérése, költségvetés készítése stb.) Ezután 2013 augusztusában a kérelem benyújtásra került.

Ezév márciusára megszületett a várva várt pozitív döntés és megkezdődött a projekt gyakorlati előkészítése és megvalósítása.

A közbeszerzési eljárások, a banki hitelek megszerzése után megkötésre kerültek a kivitelezői szerződések és megkezdődhetett a kivitelezés.

Az ÖTE Bolhás a támogatás keretéből a település központjában új Tűzoltó Bázist épít melynek bekerülési költsége előreláthatóan bruttó 33 569 438 Ft, valamint 4 190 326 Ft-ot védőfelszerelésekre illetve az építéssel és beszerzéssel felmerülő költségekre fordítja.

A tűzoltóbázis bruttó 164,4 m2 alapterületű (földszint 131,38  m2, emelet 16 m2), hagyományos szerkezetű három traktusos (szerállás, közösségi helyiségek, ügyeleti pihenő helyiségek), részben földszinti épület. Tetőszerkezete szeglemezes fedélszerkezet, vörös színű Creaton körszeletvágású cseréppel fedve. Az építés június 8-án megkezdődött és a szerződés szerinti befejezési határideje 2014. október 15-e.

Ezenkívül beszerzésre kerülnek bevetési öltönyök, tűzoltó sisakok, légzőkészülék, védőkesztyűk.

ÖTE Berzence a ráeső keretből – melynek összege: 6 999 994 Ft  komoly eszközbeszerzést valósíthat meg. 3000 l/p teljesítményű Honda szennyvízszivattyút, 2db kisebb teljesítményű zagyszivattyút, nyomótömlőket, szívótömlőket, gépjárműre szerelhető csörlőt, fényhidat, tűzoltó bevetési öltönyöket és egyéb védőfelszereléseket szereznek be.

A Rinya-Dráva Szövetség végzi a projektmenedzseri feladatokat, melyért 4 973 306 Ft-ot kaphat.