Csurgó: 140 évnyi önkéntesség

2014-06-23 10:53:24

Somogy Vármegye első önkéntes tűzoltó egyesületének megalakulása 1874. március 4-én egy jótékonysági bállal kezdődött Csurgón – valószínűleg minden somogyi tűzoltó ismeri a történetet, hiszen ez a „nulladik mérföldkő” a szövetség életében. Az ifjú Ritter (Reményi) Samu ötlete volt az egyesület megszervezése, amely alig fél év alatt több mint félszáz tagot gyűjtött.

Erre a pillanatra, és az azóta eltelt 140 év kemény és hősies munkájára emlékezett Csurgó önkormányzata és a Csurgói Önkormányzati Tűzoltóság 2014. június 7-én. Az egykori laktanya helyén a résztvevők emléktáblát avattak, amelyet Wéber Antal tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója leplezett le. Az ezredes úr ünnepi beszédében méltatta a csurgói tűzoltók önkéntes munkáját, majd emléklapot adott át Varga Péter csurgói tűzoltóparancsnoknak; így tett Heizler György ny. tű. ezredes, a Somogy Megyei Tűzoltószövetség elnöke is.

Az ünnepség zárásaként pedig megnyílt az egyesület tárgyi emlékeiből szervezett kiállítás is.

A képek forrása a somogy.katasztrofavedelem.hu.