Önkéntes tűzoltók a siófoki gyakorlaton

2014-06-01 10:41:56

Siófokon 2014. május 29-én egy nagyszabású katasztrófavédelmi gyakorlaton négy járási mentőcsoport 60 önkéntese bizonyította beavatkozó képességét. A cél a SEERISK Európai Uniós projekt részeként, hogy a résztvevő országok és szervezetek katasztrófavédelmi szakértői új utakat találjanak a klímaváltozással kapcsolatos időjárási veszélyhelyzetek kezelésére.

A klímaváltozás ugyanis Siófokon is érezteti hatását: a súlyos károkat okozó viharokra pedig fel kell készülnünk. Az esemény hazai és nemzetközi szinten is jelentősnek számít: 36 szervezet koordinált munkájaként több helyszínen zajlott 220 fő részvételével. Különlegesség volt az is, hogy a koordináló stáb, élő video közvetítést kapott az egymástól kilométerekre lévő helyszínekről, hogy a döntéshez szükséges információk egyetlen percet se késsenek.

A viharos szélre a meteorológia előrejelzése alapján kellett felkészülni, a károkat minimalizálni. Ugyanakkor a város több pontján fákat döntött ki, házakat, táblákat, rongált meg a szél, s egy kidőlő fa, közlekedési balesetet okozott, a vízen egy vitorlás került bajba. A magas vízállás miatt pedig védekezésre kellett felkészülni.

A Sió, a Koppány, a Berzsenyi és a Vitorlás mentőcsoportokban dolgozó önkéntesekre a vihar által okozott károk helyreállítása, a víz elleni védekezés és a lakosság mentésében való közreműködés mellett a logisztika kiépítése hárult.

Jackovics Péter tűzoltó alezredes a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztály vezetője értékelése szerint a négy járási mentőcsoportban tevékenykedő önkéntesek a vízkár-elhárítási, műszaki mentési, lakosságvédelmi, vízből mentési és felderítési feladatok teljesítésével megfeleltek a követelményeknek így a jövőben, akár a megyehatáron túl, az ország bármely pontján beavatkozhatnak.