Hírek


Önkéntes tűzoltó egyesületek: még több támogatás

2014-04-04 10:26:07

Az idei központi költségvetés 300 millió forintot biztosít támogatásként az egyesületek számára. A katasztrófavédelem 40 milliót különített el az önállóan beavatkozó egyesületeknek, a fennmaradó összegre pedig pályázatot ír ki a Magyar Tűzoltó Szövetséggel közösen. Ennek célja az önkéntes tűzoltó egyesületek tűzoltási, műszaki mentési, ifjúságnevelési és hagyományőrző tevékenységéhez kapcsolódó technikai ellátás javításának, az üzemeltetési költségek, valamint az önkéntes tűzoltók oktatásának támogatása.

Mindösszesen tehát 260 millió forint vár a pályázó egyesületekre.

A pályázatok beadási határideje: 2014. május 6., a beadás helye pedig annak a hivatásos tűzoltóságnak a parancsnoka, amelyikkel az egyesület együttműködési megállapodást kötött. A pályázatot a kiadott adatlapokon, írásban, egy példányban kell benyújtani. (Az országos tűzoltósági főfelügyelőhöz legkésőbb június harmadikáig kell odaérjenek a pályázatok.) Az elbírálás egy ötfős bizottság feladata lesz, ebbe három embert a főigazgatóság, kettőt a Magyar Tűzoltó Szövetség delegál. A pályázatok elbírálásának határideje: 2014. június 20.

Négy kategóriában

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságokkal együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesületeknek négy kategóriája létezik:

  1. Akik rendelkeznek megkülönböztető jelzéssel ellátott gépjárműfecskendővel és rendszeresített, bevizsgált szakfelszerelésekkel.
  2. Amelyeknek van fecskendőjük vagy olyan, megkülönböztető jelzés nélküli gépjárművük, amely alkalmas a szakfelszerelések, az oltóanyag, illetve a tűzoltók szállítására, ám felszereléseik nem rendszeresítettek és nem esnek át évente vizsgálaton.
  3. Amely egyesületeknek sem tűzoltó gépjárművük, sem a kettes kategóriának megfelelő más járművük sincs, szakfelszerelésük szintén nem rendszeresített és nem bevizsgált.
  4. Végül azok az egyesületek, amelyek szaktevékenységet nem végeznek, viszont aktív ifjúságnevelő és hagyományőrző munkát folytatnak.

A pályázati kiírás alapján a különböző kategóriájú önkéntes tűzoltó egyesületek különböző mértékű támogatást igényelhetnek. A legtöbb pénzre, egyenként 1,1 millió forintra az egyes kategóriába tartozók aspirálhatnak (ilyenből 74 működik), a ketteseknél (281) ez az összeg hétszáz-, a hármasoknál (94) négy-, a négyes besorolásúaknál (39) pedig kétszázezer forint.

Támogatott eszközök és célok

  • Üzemeltetési költségek,
  • a tűzoltógépjárművek és a technika javítása, felülvizsgálata,
  • EDR-rádiók,
  • szertárépítés, -felújítás és -bővítés,
  • oktatás, vizsgáztatás, védőeszközök, illetve technikai eszközök.

Kitétel ezzel kapcsolatban, hogy a harmadik kategóriába tartozók EDR-rádióra nem kérhetnek támogatást, a hagyományőrzéssel, ifjúságneveléssel foglalkozó egyesületek pedig ezen kívül a gépjárművek, a technika javítására, illetve szertárra sem pályázhatnak.

Egy önkéntes tűzoltó egyesület egy pályázatot adhat be, azon belül több támogatási kategóriát is megjelölhet. Az elnyert pénzt csak az előzetesen megjelölt célra lehet felhasználni.

A tavalyihoz képest van néhány változás, például internet-előfizetés támogatására is van mód kommunikációs költség címén, az online KAP elérése érdekében. Pályázni lehet kisebb értékű alkatrészekre, tartozékokra is, (pl. akkumulátor, láncfűrész alkatrész, stb.). A negyedik kategóriás együttműködési megállapodások megjelenésével igény merült fel az ifjúságneveléssel, hagyományőrzéssel kapcsolatos költségek támogatására is.

Vissza