Hírek


Búcsú Gombor Istvántól, Balatonboglár nyugalmazott tűzoltóparancsnokától

2014-02-28 10:21:40

Id. Gombor István nyugalmazott tűzoltó ezredes, Balatonboglár város nyugalmazott tűzoltóparancsnoka, életnek 92 évében csendesen elhunyt. Emlékének Horváth Iván nyugalmazott tűzoltóparancsnok adózik.

Ma szomorú hírt kaptam, id. Gombor István nyugalmazott tűzoltó ezredes, Balatonboglár város nyugalmazott tűzoltóparancsnoka, életnek 92 évében csendesen elhunyt. Fájó szível, az emlékek felidézésével szeretnék előtte tisztelegni. Pista bácsi 1963 óta vezette a boglári testületet, mint parancsnok. Mindig nagy lelkesedéssel és szakmai tudással végezte e nemes feladatát, az ifjúság nevelésért is sokat tett. Tudta és vallotta, hogy csak jó előrelátással lehet tűzoltó társadalom erejét, létszámát hosszú időn keresztül biztosítani. Szervezői képességét mindenkor a testület előrejutásának szolgálatába állította.

1968-ban a Boglári tűzoltóknak nem volt szertára, a régit lebontották. Pista bácsi elkezdett kilincselni a Belügyminisztériumnál, az országos és a megyei tűzoltóparancsnokságnál. A falu elöljáróságától telket szerzett, és azon felépítette nagyon sok társadalmi munkával az új szertárat. A szép épület, benne egy gépjárműállással, klubteremmel készült el 1972-ben. Nem sokáig örvendhetett a tűzoltó testület, mert a közben várossá előlépett nagyközség szemet vetett a szertára és városházának átépítette. A parancsnok nem adta fel, újra szervezett, kilincselt, 1988-ra a boglári önkéntes tűzoltóság 100 éves jubileumára megint volt épülete a tűzoltóságnak, szebb és nagyobb, mint volt. Ekkor nemcsak modern szertár, hanem állandó tűzoltó ügyeleti szolgálat is volt már.

Pista bácsi régi álma valósult meg, azok gyerek fejjel önkéntes tűzoltónak állt fiúk már felnőtté váltak, és ők alkották e szolgálat első csapatát. A parancsnok igen büszke volt. 1990-ben, nyugdíjba vonulásával átadta a parancsnoki pálcát. Ekkora már jól bejáratott, készenlétet ellátó egység állt a város és környékének vagyon és tűzvédelmére. A szemét továbbra is a csapaton tartotta és figyelemmel kísérte az eseményeket. Az új tűzoltó autó átadásakor is láttam az arcán a büszkeséget, nem hiába dolgozott, szervezet, nevelt, végzett kitartóan példás munkát. „PARANCSNOK” Pista bácsi nyugodjál békében, emléked megőrizzük.

Balatonboglár, 2014. február 28.

Horváth Iván nyugalmazott tűzoltóparancsnok

[Forrás: balatonboglar.com]

Vissza