Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületeket mint civil szervezeteket érintő jogszabályváltozások

2014-01-28 10:18:27

A Magyar Közlöny 2013. december 12. napján megjelent 207. számában kihirdetésre került az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról szóló 2013. évi CCXIII. törvény. Ebből a civil szervezeteket érintő legfontosabb módosításokat adjuk közre.

A változások

1. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény (a továbbiakban: Szftv.) 4. § (1) bekezdés a) pontja módosítása a közhasznú jogállás megszerzése feltételrendszerének megváltozása miatt volt indokolt, ezáltal a kedvezményezetté válás feltételrendszere a civil szervezetek számára jelentősen egyszerűsödik. Egységesen a rendelkező évet megelőző második év első napján jogerősen nyilvántartásba vett egyesület, alapítvány részesülhet felajánlásban, amely belföldi székhellyel, magyarországi vagy határon túli magyar közösség érdekében tevékenykedik, továbbá szervezetével, működésében pártoktól független.

Az Szftv. értelmében 2014. január 1-étől kedvezményezettnek minősül:

a) a magánszemély rendelkező nyilatkozata évének első napja előtt legalább

aa) két évvel korábban bíróság által nyilvántartásba vett - az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Civil tv.) szerinti - egyesület (kivéve a pártot, biztosító egyesületet, munkaadói és munkavállalói érdek-képviseleti szervezetet),

ab) két évvel korábban bíróság által nyilvántartásba vett alapítvány, közalapítvány,

ha belföldi székhelyű és nyilatkozata szerint közhasznú tevékenységet végez, továbbá alapszabálya, alapító okirata szerint megfelel a Civil tv. 34. § (1) bekezdés d) pontja szerinti feltételnek, azaz közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

2. Általános jelleggel kimondásra került, hogy amennyiben jogutódlás következik be, a jogutódot megilletik a jogelőd javára tett felajánlások, jogutód nélküli megszűnés esetében ugyanakkor a rendelkezést a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül ugyancsak civil szervezetek támogatására kell fordítani.

3. A módosítás szerint a kedvezményezetté válás rendszerében az utólagos jogosultságigazolás helyett az előzetes regisztráció kerül előtérbe. Ennek során a feltételeknek megfelelő civil szervezet előzetes regisztrációval, a rendelkező évet megelőző év szeptember 30. napjáig kérheti nyilvántartásba vételét.

Az adóhatóság a magánszemélyek saját érdekkörébe tartozóan érvényes rendelkező nyilatkozatai alapján minden év szeptember 1-éig felhívja a kedvezményezettet az SZJA 1%-ának igénylésére való megfelelés – Szftv. 4.§ (1) bekezdése alapján – 30 napon belüli igazolására. A felhívást a kedvezményezett levelezési címére, ennek hiányában székhelyére kell az adóhatságnak megküldenie. A határidő elmulasztása esetén a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvénynek az igazolási kérelemre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

A magánszemély rendelkező nyilatkozatában felajánlásra kerülő összegre igényt tartó szervezetnek az adóhatóságnál kell előzetesen – elektronikus úton – regisztrálnia és igazolnia a kedvezményezetté válás Szftv. 4. § (1) bekezdésében foglalt feltételeit, valamint bejelenteni a kiutaláshoz szükséges adatokat. A regisztrációs kérelem benyújtásának határideje a rendelkező évet megelőző év szeptember 30-a, amely határidő jogvesztő. A szervezet a nyilvántartásba vételt követő évben válik kedvezményezetté, a regisztráció visszavonásig érvényes. Az adóhatóság hatósági eljárásban dönt az egy évre szóló jogosultság megállapításáról, amellyel kapcsolatosan a felülvizsgálat a közigazgatási és munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik.

Az adóhatóság minden év január 1-jén a honlapján teszi közzé az adott rendelkező évben felajánlásra jogosult kedvezményezettek adószámát, nevét, székhelyét. A közzétett listát az adóhatóság a civil szervezetek részéről érkezett bejelentések alapján folyamatosan frissíti. Az adóhatóság minden év január 1. napján saját honlapján és a Civil Információs Portálon keresztül is közzéteszi a kedvezményezettek adatait, amelyet a rendelkező nyilatkozat megtételére rendszeresített elektronikus formanyomtatvány is listaként tartalmaz, ezzel is segítve az adózói felajánlásokat. Az adózók így előzetesen tudnak tájékozódni arról is, ha összetévesztésre alkalmas elnevezések fordulnak elő, így a felajánlás rendszerében csökkenthetővé válnak az ezzel kapcsolatos kockázatok.

Az új eljárás alkalmazására első alkalommal 2014. szeptemberi határidővel, a 2015. rendelkező évben kerül sor. A kedvezményezetti eljárás jelenleg hatályos formájában 2014. rendelkező évben jogosultságukat utólagosan megfelelően igazoló szervezetek egyben a 2015. rendelkező év kedvezményezetti feltételeket is teljesítik.

Ezen módosítások 2014. január 1-jével léptek hatályba.

4. A módosítás értelmében a Civil tv. 2014. március 15-ei hatállyal tartalmazza a civil társaság – mint a polgári jogi társasági szerződéssel, jogi személyiség nélkül létrehozott szervezettípus – fogalmát, létrehozásának és működésének feltételeit.
5. A módosítás részletesen szabályozza a civil szervezetek végelszámolására, egyszerűsített törlésére, csőd- és felszámolási eljárására, valamint az egyesülésére és szétválására vonatkozó szabályokat.

A módosítás a végelszámolás és a kényszer-végelszámolás a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény szabályait rendeli alkalmazni, ugyanakkor az eljárás rendjét leegyszerűsíti, lehetővé téve az eljárások gyors lefolytatását, befejezését. Az egyszerűsített törlési eljárás szabályai ezen eljárástípus szélesebb körben való alkalmazhatóságát lehetővé téve változnak.

A csődeljárásra és a felszámolási eljárásra továbbra is a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit, a Civil tv.-ben foglalt eltérésekkel rendeli alkalmazni a módosítás.

A módosítás pontosítja a jogutód nélkül megszűnő civil szervezetnek a tartozások kiegyenlítése után megmaradó – alapítói döntéssel és létesítő okiratbeli rendelkezéssel nem érintett – vagyona felhasználásának szabályait. A nem pénzbeli vagyonelemek pályáztatásáról a Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa és kollégiumai gondoskodnak, amely döntés végrehajtását a végelszámoló, felszámoló érvényesíti (e vagyonelemek állami tulajdonba nem kerülnek). A pénzben megmaradó vagyont a jelenleg hatályos szabályoknak is megfelelően a módosítás a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül civil szervezetek támogatására javasolja fordítani.

6. A módosítás a civil szervezet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységére is kiterjeszti a beszámoló-készítéshez kapcsolódó közhasznúsági melléklet elkészítésére, valamint a letétbe helyezésre vonatkozó kötelezettséget. Számviteli beszámolót, adóbevallást a vonatkozó jogszabályok szerint jelenleg is készítenek e származtatott jogi személyek, a letétbe helyezésre vonatkozó kötelezettségnek első alkalommal 2014. évben kell eleget tenniük, míg a közhasznúsági mellékletet 2014. üzleti évre kell első alkalommal elkészítenie a közhasznú jogállású civil szervezet jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységének.

A közhasznúsági melléklet továbbra is tartalmazza a közhasznú cél szerinti juttatások kimutatását, a vezető tisztségviselőknek nyújtott juttatások összegét és a juttatásban részesülő vezető tisztségek felsorolását, ugyanakkor megszűnik a vagyon felhasználására vonatkozó kimutatás elkészítésére vonatkozó kötelezettség a 2014. üzleti évtől kezdődően.

Fenti rendelkezések 2014. január 1-jétől hatályosak.

7. A módosítás a szervezetek működésének egyszerűsítése érdekében lehetővé teszi többek között, hogy a 2014. évtől a nem közhasznú jogállású szervezeteknek közhasznúsági mellékletet már nem kell készítenie, de saját döntésük alapján azt elkészíthetik és letétbe helyezhetik.